Ponta: BNR si Guvernul au reusit sa mentina cursul sub control, dar nu a fost usor

Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:45
1230 citiri
Ponta: BNR si Guvernul au reusit sa mentina cursul sub control, dar nu a fost usor

Banca Nationala (BNR) a reusit, impreuna cu Guvernul, sa mentina sub control evolutia cursului de schimb valutar, ceea ce "nu a fost usor", in contextul presiunilor din regiune inaintea alegerilor din Grecia, a declarat la Viena premierul Victor Ponta.

Leul romanesc a fost afectat in ultimele saptamani de incertitudinile privind posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai si reconvocarea electoratului la vot pe 17 iunie, a spus Ponta, notand ca Romania ar trebui sa fie interesata in mod special de scruitinul din Grecia, din moment o buna parte din activele sectorului bancar sunt controlate de institutii de credit elene.

"Am fost deja afectati in ultimele saptamani, la fel ca toate statele din zona, cursul de schimb fiind sub presiune din cauza speculei financiare. Din fericire, banca centrala romana, impreuna cu Guvernul, a reusit sa mentina cursul de schimb sub control. Dar nu a fost usor", a declarat Victor Ponta, pentru Bloomberg.

Leul a atins saptamana trecuta un nou minim record pe piata interbancara, de 4,5156 lei/euro, si este moneda est-europeana cu cea mai slaba performanta fata de euro de la inceputul acestui an, in scadere cu 3,25%, noteaza Bloomberg.

In 2012, zlotul polonez a urcat cu 4%, iar forintul cu 7%.

Partidele elene Noua Democratie si PASOK au castigat in scrutinul de duminica suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara fidela conditiilor convenite in acordul de finantare externa, rezultat care a risipit temerile privind iesirea Greciei din zona euro.

Referitor la alegerile din Grecia, Ponta a afirmat ca rezultatul scrutinului este un motiv de "a fi un pic mai optimist", insa viitorul Europei de Est este unul dificil.

#curs leu euro, #BNR curs leu euro, #Guvern curs leu euro, #Victor Ponta curs valutar, #control curs leu euro , #Curs valutar