Moneda europeana, in continua depreciere

Luni, 27 August 2012, ora 10:53
1940 citiri
Moneda europeana, in continua depreciere

Moneda euro s-a mentinut la un nivel scazut fata de restul valutelor, dupa deprecierea inregistrata la finalul saptamanii trecute. Investitorii anticipeaza ca raportul de luni privind indicele climatului mediului de afaceri din Germania nu va fi favorabil.

Intrunirea de luni dintre ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, si omologul sau francez, pe tema tintelor bugetare ale Greciei, a afectat, de altfel, evolutia monedei euro, scrie Bloomberg.

Conform estimarilor, indicele climatului mediului de afaceri din Germania, calculat de institutul Ifo, ar putea sa cobori la 102,7 in august, un nivel inregistrat in martie 2010, conform estimarilor analistilor Bloomberg. Prin comparatie, in iulie 2012 indicele se cifra la 103,3.

Schaeuble se va intalni luni cu ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici pentru a discuta despre situatia Greciei. Pozitia ministrului german fata de aceasta a fost clara in ultimele saptamani. El a declarat ca un nou pachet de ajutor pentru Grecia "nu este rezolvarea corecta" pentru rezolvarea crizei datoriilor.

"Putem sa vedem deteoriorarea situatiei din zona euro. Moneda unica va continua sa se deprecieze", a spus Kengo Suzuki, strategist al celei de-a treia cea mai mare banca japoneza. "Ceea ce fac liderii zonei euro acum e sa castige timp, nu sa rezolve criza. Problemele inca exista", a mai spus analistul japonez.

Moneda europeana s-a tranzactionat luni la 1,25 dolari/euro luni, dupa ce vineri a pierdut 0,4 procente fata de dolar. Moneda unica s-a depreciat cu 4,8% in ultimele sase luni, cea mai mare pierdere inregistrata de valutele natiunilor mari. Prin comparatie, yenul s-a apreciat cu 5,5%, iar dolarul cu 2,8%.

Cererea pentru dolar de pe piata a fost limitata de anticiparea creata de speculatiile privind deciziile FED, care ar putea introduce noi politici de relaxare fiscala care ar putea afecta moneda americana.

#depreciere euro, #depreciere moneda europeana, #evolutie moneda europeana, #criza datoriilor Europa , #Curs valutar