Lira turceasca a atins un nou minim istoric pe fondul tensiunilor cu SUA

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 14:47
3516 citiri
Lira turceasca a atins un nou minim istoric pe fondul tensiunilor cu SUA
Foto: CC0 Creative Commons

Lira turceasca a atins marti cea mai scazuta cotatie pe pietele de schimb, in contextul tensiunilor cu SUA legate de iminentul proces al unui om de afaceri si al unui bancher turc la New York, informeaza AFP.

In cursul diminetii, moneda turceasca a pierdut peste 1% din valoare si la 06:52 GMT a atins un nou minim istoric de 3,97 lire pentru un dolar, dupa care ulterior si-a revenit usor pana la 3,96 lire pentru un dolar.

Pentru a incerca sa opreasca aceasta degringolada, Banca Centrala a Turciei a decis ca, incepand de miercuri, bancile nu vor mai putea imprumuta fonduri overnight de pe piata interbancara.

Deprecierea lirei turcesti vine pe fondul tensiunilor dintre Washington si Ankara, odata cu apropierea debutului procesului in care omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab si bancherul turc Mehmet Hakan Atilla sunt acuzati de violarea embargoului american impotriva Iranului.

Acest proces a provocat ingrijorari cu privire la eventualul impact asupra sectorului bancar din Turcia, in special asupra bancii publice Halkbank, unde Mehmet Hakan Atilla ocupa functia de director general adjunct inainte de arestarea sa in SUA.

In timp ce economia Turciei inregistreaza un ritm de crestere de peste 5%, inflatia se apropie de pragul de 12% iar lira este in scadere de mai multe luni.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat recent Banca Centrala a Turciei pentru ca refuza sa reduca dobanzile, care in opinia lui Erdogan provoaca o inflatie ridicata.

In schimb, teoria economica sustine ca majorarea dobanzilor duce la reducerea inflatiei, deoarece un cost mai mare al creditului limiteaza cererea si oferta de bani in economie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depreciere lira turceasca , #Curs valutar