Lira sterlina se devalorizeaza puternic din cauza temerilor privind independenta Scotiei

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 16:40
1975 citiri
Lira sterlina se devalorizeaza puternic din cauza temerilor privind independenta Scotiei
Foto: (c) Toby Melville/REUTERS

Lira sterlina s-a depreciat luni la minimul ultimelor zece luni fata de dolar, din cauza incertitudinilor privind viitorul Scotiei in Regatul Unit, transmite BBC.

Luni dimineata, lira sterlina a scazut cu 1% in raport cu dolarul, pana la 1,6159 unitati, inregistrand de asemenea un declin de 1% fata de euro, la 1,2480 unitati. In urma cu o saptamana moneda britanica se tranzactiona la 1,66 dolari, transmite Agerpres.

La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat actiunile firmelor cu sediul in Scotia. Astfel, titlurile Standard Life au scazut cu 3%, actiunile bancilor Royal Bank of Scotland au inregistrat un declin de 2,4% si, respectiv, 2,7%.

Datele vin dupa ce sustinatorii independentei Scotiei sunt pentru prima data majoritari, intr-un sondaj publicat duminica de Sunday Times, cu 11 zile inainte de referendum. Conform sondajului YouGov/Sunday Times, procentul celor care ar vota 'da' la referendum este de 51%, in timp ce tabara opozantilor este cotata cu 49%.

'Cel mai recent sondaj de opinie reprezinta un semnal de alarma din partea tuturor investitorilor care inca nu au estimat riscul unui vot in favoarea independentei', a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.

Bursa de la Londra a avut luni dimineata cea mai slaba performanta din regiune, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal FTSE-100 a scazut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.

Guvernul britanic va prezenta in zilele urmatoare un plan prin care vizeaza sa acorde Scotiei o mai mare autonomie in ce priveste taxele, cheltuielile si alocatiile sociale, in cazul in care locuitorii ei vor respinge independenta la referendumul de la 18 septembrie, a declarat duminica ministrul de Finante George Osborne, dupa publicarea rezultatelor sondajului realizat de Sunday Times.

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% in trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului National de Statistica (ONS) arata ca economia este acum cu 0,2% inaintea nivelului ridicat inregistrat inaintea crizei, in primele trei luni din 2008.

Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% in perioada aprilie-iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 si al saselea trimestru consecutiv de crestere.

Banca Angliei (BoE) se asteapta la o crestere a economiei de 3,4% in acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre tarile cu cea mai buna evolutie din randul natiunilor dezvoltate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depreciere lira sterlina, #bursa londra, #actiuni firme sediu Scotia , #Curs valutar