Lira sterlina, in cadere libera dupa retrogradarea ratingului Marii Britanii

Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:40
5386 citiri
Lira sterlina, in cadere libera dupa retrogradarea ratingului Marii Britanii

Lira sterlina s-a depreciat puternic dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Marii Britanii cu o treapta, de la "AAA" la "Aa1". Lira a atins cele mai reduse praguri fata de dolar si fata de euro din ultimele 30 si, respectiv, 16 luni.

Analistii sustin ca lira se va deprecia in continuare, din cauza perspectivelor sumbre privind economia britanica si a cresterii dovezilor ca Banca Angliei este multumita de declinul monedei nationale, care incurajeaza exporturile, scrie Reuters.

Moody's, cea mai mare agentie de evaluare financiara, a redus ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, tara alaturandu-se astfel Statelor Unite si Frantei, care si-au pierdut calificativul "AAA" de la cel putin o mare agentie de evaluare financiara.

Marea Britanie isi pierde ratingul AAA, pentru prima data dupa 35 de ani

De la inceputul lui 2013, lira sterlina s-a depreciat cu aproape 7% fata de dolar, in timp ce euro s-a apreciat cu 7,5% fata de lira. Luni dimineata, lira se tranzactiona la 1,5155 dolari, dupa ce anterior scazuse la 1,5073 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010. Euro inregistra o crestere de 0,8%, la 87,22 penny, aproape de nivelul record de 87,75 penny.

"Retrogradarea ratingului intareste pozitia dificila in care se afla economii Marii Britanii si sprijina retragerea investitorilor spre zone mai sigure. Aceasta retrogradare ar putea spori speculatiile ca Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa (quantitative easing) anul acesta", a explicat Kathleen Brooks, director de cercetare la Forex.com.

Recent, David Miles, membru al Comitetului de politica monetara al Bancii Angliei (BoE), a dat asigurari ca economia Marii Britanii se va redresa in 2013, chiar daca productia se va reduce din cauza cererii slabe.

Cum s-ar putea redresa britanicii

"Pericolul de a ramane intr-o situatie in care cresterea si cererea sunt foarte anemice si slabe este ca de fapt se reduce capacitatea de productie a economiei. Sunt putin mai optimist ca economia se redreseaza ... dar cred ca ritmul de crestere va fi redus in urmatorul an. Daca aceasta tendinta va deveni realitate, cred ca vom avea o crestere care nu va reduce nivelul capacitatilor nefolosite sau a incetinirii economiei si cred ca presiunile inflationiste raman scazute", a spus oficialul britanic.

Miles este un adept al programului quantitative easing (QE) - strategia de politica monetara ce presupune injectarea unei cantitati mari de bani in sistem atunci cand este nevoie, pentru a mentine nivelul dobanzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic si a oferi suficienta lichiditate bancilor pentru a revigora creditarea. Oficialul BoE a descris acest program ca "un instrument foarte puternic si eficient".

Lira sterlina risca sa continue prabusirea in fata euro si a dolarului

La sedinta de politica monetara din februarie, Banca Angliei a decis sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, asa cum se asteptau analistii, si a anuntat ca nu va extinde programul de relaxare cantitativa, care a ramas la 375 de miliarde de lire sterline (600 de miliarde de dolari), in ciuda dificultatilor cu care se confrunta economia britanica.

Dobanda de baza practicata de BoE a ramas nemodificata din luna martie 2009.

In 2012, Banca Angliei a lansat cea de-a treia runda de stimulente monetare, anuntand ca va cumpara obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de lire sterline (62 de miliarde de euro) pentru a ajuta la scoaterea economiei din recesiune.

#depreciere lira sterlina, #criza economica Marea Britanie, #evolutie lira sterlina, #reducere rating Marea Britanie , #Curs valutar