Leul romanesc, moneda din UE cu cea mai mare crestere fata de euro - studiu

Vineri, 01 Martie 2013, ora 16:20
2044 citiri
Leul romanesc, moneda din UE cu cea mai mare crestere fata de euro - studiu

Alegerile din Italia, dar si rezultatele economice sub asteptari raportate de unele tari din zona euro au determinat deprecierea monedei europene. In schimb, leul s-a apreciat in februarie cu aproximativ 0,5% in fata euro.

"Februarie a fost o luna agitata atat politic (alegeri in Italia, diferite evolutii privind situatiile tensionate existente in anumite zone ale lumii etc), cat si economic, cu multe rezultate negative din UE si Zona Euro, semnale mixte privind SUA si 'ceva incurajari' in ceea ce priveste China.

Desigur ca toate acestea au influentat pietele financiare care au devenit foarte volatile. Leul a rezistat bine in acest context, consolidandu-si in final aprecierea intr-un interval de baza cuprins intre 4,35- 4,4 Lei pentru un Euro", sustine Victor Safta, Director General Noble Securities, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, intr-un comunicat remis redactiei Business24.

In ceea ce priveste primele doua luni ale anului, leul a reusit sa ramana moneda din UE cu cea mai mare crestere comparativ cu euro. In februarie, leul a inregistrat variatii reduse fata de euro, dar avansul marcat in ianuarie i-a permis sa incheie primele doua luni ale anului cu o apreciere de aproximativ 2% in fata monedei unice europene.

"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta.

Lira sterlina a ajuns in februarie si la cel mai scazut nivel din ultimele 16 luni in raport cu moneda euro, dupa ce agentia de evaluare Moody's a redus ratingul Aaa al Marii Britanii, iar economia britanica a scazut cu 0,3% in ultimul trimestru al anului trecut.

Forintul, zlotul polonez si Coroana ceha incheie, de asemenea, primele doua luni ale anului in scadere fata de euro, desi ultimele doua au crescut in februarie, nu au compensat deprecierile din luna ianuarie. Astfel, de la inceputul anului si pana la finele lunii trecute, Coroana ceha a scazut cu aproximativ 2,2% comparativ cu euro, forintul maghiar cu aproximativ 1,3%, iar zlotul polonez cu cca 1,8%.

In ceea ce priveste dolarul american, in februarie acesta a crescut in raport cu monedele din UE. Leul s-a inscris in aceeasi evolutie, cu o scadere de aproximativ 3,4%, luna trecuta, fata de moneda americana; avand in vedere insa aprecierea consistenta a monedei nationale din ianuarie (de 4,2%), aceasta a ramas dupa primele doua luni ale anului o crestere de aproape 1% in raport cu dolarul american, spre deosebire de majoritatea monedelor din UE, care incheie perioada mentionata in scadere fata de Dolarul american.

"Luna februarie a fost 'agitata' pe pietele financiare si, din cate se intrevede in prezent, martie se va mentine in aceeasi nota; daca leul va reusi sa ramana in intervalele in care evolueaza in prezent fata de Euro si, respectiv, fata de Dolarul american, va fi o performanta apreciabila", a aratat Victor Safta.

#curs valutar leu euro, #curs valutar leu dolar, #analiza curs valutar, #leu apreciere euro , #Curs valutar