Investitiile speculative pe deprecierea euro au ajuns la 30 mld. de dolari

Marti, 29 Mai 2012, ora 16:01
1232 citiri
Investitiile speculative pe deprecierea euro au ajuns la 30 mld. de dolari

Investitiile speculative pe colapsul monedei europene au depasit pentru prima data in istorie 30 de miliarde de dolari, iar euro a pierdut 5% fata de dolar in luna mai si a ajuns la minimul ultimilor doi ani, se arata intr-un comunicat al Admiral Markets.

Actiunile, pietele emergente, marfurile si chiar metalele pretioase se depreciaza puternic, in timp ce dolarul si yenul performeaza, ca urmare a intensificarii problemelor din regiune si a incetinirii economiei globale. Declinul monedei europene reflecta perfect ingrijorarea investitorilor, care si-au majorat, in doar o saptamana, cu 12% pozitiile speculative pe vanzarea valutei regionale, conform raportului pe luna mai a Comisiei de Reglementare a Tranzactiilor Futures.

Analistii Barclays Capital si Morgan Stanley considera ca euro va reveni in perioada imediat urmatoare, dar doar temporar, in timp ce specialistii UBS vad ca unica solutie pentru a revigora economiile europene si a stabiliza pietele financiare, noi masuri stimulative, care in cele din urma vor afecta euro.

Analistii Admiral Markets estimeaza ca euro ar putea atinge valoarea de 1,21 fata de dolar pana la finalul lunii, de unde ar urma o revenire temporara spre 1,25.

"Investitorii sunt doar panicati, nu si descurajati, faza in care ar vinde cu disperare orice activ de risc indiferent de pret, in cautare de lichiditate. Nu sunt semnale ca sentimentul la nivel global s-ar putea schimba in perioada urmatoare, iar aprecierea dolarului pe plan international atrage automat si un declin al leului, la 4,5 fata de euro la finalul lunii iunie", spun analistii Admiral Markets.

#investitii speculative depreciere euro, #colaps euro investitii speculative, #investitori declin euro , #Curs valutar