ING: Criza politica va conduce la o slabiciune mai indelungata a cursului

Joi, 05 Iulie 2012, ora 15:35
1309 citiri
ING: Criza politica va conduce la o slabiciune mai indelungata a cursului

Cursul de schimb ignora de obicei politica romaneasca, insa de aceasta data acapararea puterii de catre USL este destul de serioasa pentru a pune presiune o perioada mai lunga asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapida de cotatia 4,55 lei/euro.

"Politica romaneasca, de o agitatie recunoscuta, tinde sa fie ignorata ca zgomot de fundal, dar de aceasta data acapararea puterii de catre USL este destul de serioasa pentru a conduce la o slabiciune cu durata mai lunga a cursului euro-leu", se arata intr-o nota de cercetare a ING.

Guvernul a fost, din fericire, foarte atent sa evite comparatiile cu Ungaria si divergentele avute de premierul Viktor Orban cu institutiile internationale, scriu analistii ING. Mai mult, tinta de deficit bugetar pare sa fi fost atinsa in prima jumatate a anului, in timp ce premierul Victor Ponta promite demiterea tuturor minstrilor care nu reusesc sa atinga obiectivele stabilite cu FMI.

Accelerarea pasilor catre suspendarea presedintelui s-a transpus deja intr-o presiune de depreciere asupra leului, noteaza analistii bancii.

Odata cu apropierea deciziei propriu-zise, va depinde de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa stabilizeze leul, mai ales daca decizia de joi a Bancii Centrale Europene se limiteaza doar la reducerea dobanzii de politica monetara anticipata de pietele financiare.

"Estimarea noastra pe termen mediu, de 4,55 lei pe euro, devine realitate foarte rapid", se arata in nota.

Cursul de referinta a continuat sa creasca joi si a ajuns la 4,4796 lei/euro, atingand astfel un nou maxim istoric, in asteptarea votului de vineri pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Paritatea este cu 0,81 bani peste nivelul de miercuri, cand a fost inregistrat precedentul record, de 4,4715 lei/euro.

Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, si miercuri a depasit nivelul de 4,47 lei/euro, iar BNR a intervenit indirect in piata pentru a incetini deprecierea leului. Cotatiile s-au apropiat miercuri chiar de 4,4800 lei/euro, dupa anuntul USL privind depunerea cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Ulterior, in a doua parte a sedintei de miercuri piata s-a linistit si cursul a fluctuat in jurul nivelului de 4,4750 lei/euro.

Parlamentul s-a reunit, joi, in sedinta comuna, pentru citirea cererii USL de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, in timp ce dezbaterea si votul asupra acestei solicitari urmeaza sa aiba loc vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs leu euro, #curs leu euro influenta, #depreciere leu, #BNR curs leu euro , #Curs valutar