Ghetea: Leul nu va intra pe un trend periculos descendent

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 17:32
1393 citiri
Ghetea: Leul nu va intra pe un trend periculos descendent

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat ca, in opinia sa, evolutia cursului euro/leu este una normala in contextul politic actual si ca nu exista elemente care sa conduca la concluzia ca moneda nationala ar intra pe "un trend periculos descendent".

"Parerea mea personala este ca evolutia cursului este un lucru normal si nu ar fi elemente care sa ne conduca la concluzia ca moneda nationala ar intra pe un trend periculos descendent. Eu nu cred ca in economia romaneasca s-a produs ceva in ultimele saptamani care sa justifice o crestere a cursului euro/leu. Pur si simplu, aceste variatii le pun exclusiv pe seama acestor modificari la varf, care au loc in viata politica a Romaniei", a mentionat Ghetea la TVR Info.

Presedintele ARB sustine ca evolutia cursului este una normala, "atunci cand apar fenomene de genul celor care se petrec in viata economica si politica a Romaniei, in ultimele zile".

"Este normal sa apara anumite fluctuatii. Aceste fluctuatii sunt generate in general de traderi, de comerciantii de valute, care vad in orice modificare de genul celei care are loc acum in Romania, o trecere la un nou Guvern, o posibila oportunitate de a specula si de a face niste bani.

Lucrurile nu sunt deloc neasteptate sau spectaculoase. Este un lucru normal. Important este ca dupa ce trece aceasta perioada sa vedem ca se revine la nivelurile anterioare ale cursului de schimb", a mai spus Ghetea.

Acesta sustine ca o astfel de evolutie a cursului a avut loc si in anii anteriori, cand au fost schimbari de guverne. "Dupa aceea, lucrurile s-au calmat. Aceste varfuri raman ca momente de referinta", a mai spus Ghetea.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,4168 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala. cu 0,45% mai mare fata de sedinta precedenta, iar dolarul american a crescut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,3594 lei/dolar.

#Radu Ghetea euro leu, #curs leu euro ARB, #evolutie moneda nationala , #Curs valutar