Evolutie favorabila a leului in raport cu euro, in noiembrie

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 16:59
956 citiri
Evolutie favorabila a leului in raport cu euro, in noiembrie

Leul a inregistrat o apreciere minima (usor peste 0,1%), la sfarsitul lui noiembrie comparativ cu valoarea sa raportata la euro de la inceputul lunii, fiind una dintre cele doua monede din UE care s-au intarit in luna care s-a incheiat.

"Evolutia leului trebuie considerata in contextul unui cumul de factori din ultima perioada: Romania a avut in trimestrul al treilea cea mai mare crestere economica procentuala din UE, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+" etc. In plus, trebuie subliniat si faptul ca Leul a fost destul de putin afectat de reducerea dobanzii de referinta de catre BNR (fata de masura in care ar fi putut fi in astfel de cazuri)", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities.

Lira sterlina a crescut cu cca 2% fata de Euro la finele lui noiembrie comparativ cu cotatia sa de la inceputul lunii, pe fondul unor rezultate economice peste asteptari in Marea Britanie, intarite de estimarile favorabile ale Bancii Angliei privind perioada urmatoare. Restul monedelor din UE au scazut fata de euro, in luna care s-a incheiat.

Astfel, coroana ceha a marcat in noiembrie cea mai mare scadere din regiune, prabusindu-se cu cca 6% fata de Euro: in contextul unei evolutii nesatisfacatoare a economiei cehe, Banca Nationala a Cehiei a intervenit pe piata de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu scopul de a stimula exporturile si a creste inflatia, ajunsa la un nivel ingrijorator. Forintul a marcat o depreciere de aproape 2% fata de Euro la sfarsitul lui noiembrie comparativ cu cotatia sa de la inceputul lunii; coroana suedeza a scazut cu 1,2% in acelasi interval, zlotul polonez cu 0,4%, iar kuna croata cu 0,2%.

In ceea ce priveste ansamblul celor 11 luni trecute din anul curs, leul se mentine "pe podium", fiind singura moneda din UE care la sfarsitul lui noiembrie marcheaza o apreciere (cca 0,4%) fata de valoarea sa raportata la euro de la inceputul lui ianuarie.

"In ceea ce priveste monedele din Europa din tarile non-UE, va fi interesant de urmarit in viitor modul in care Leul moldovenesc va fi influentat de contextul ce va fi generat de Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, parafat recent", a precizat Silviu Pojar.

Euro ramane pe anul in curs in avantaj in fata dolarului american, inregistrand o apreciere de aproape 3% fata de moneda americana la finele celor 11 luni. Leul a fost relativ stabil fata de USD in noiembrie, cotatia sa de la sfarsitul lunii fiind foarte apropiata de cea de la inceputul acesteia. Moneda nationala ramane in plutonul monedelor din regiune care dupa 11 luni din anul in curs s-au intarit fata de USD, la finele lunii trecute Leul crescand cu aproximativ 3% fata de valoarea sa de la inceputul lui ianuarie.

#apreciere leu euro, #curs dolar american, #franc elvetian curs, #monede europene , #Curs valutar