Euro va scadea sub dolar pentru prima oara in ultimii 14 ani

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 10:53
4946 citiri
Euro va scadea sub dolar pentru prima oara in ultimii 14 ani
Foto: Pixabay

Moneda europeana ar putea sa piarda teren in fata dolarului american pana la atingerea unui prag minim al ultimilor 14 ani, cred analistii Bank of America.

In viziunea acestora, in ultima parte a acestui an raportul dintre cele doua valute ar putea sa fie de 0,95 USD pentru un euro, in scadere fata de cursul de 1,08 dolari/euro din prezent, anunta The Telegraph.

Moneda unica europeana si-a inceput declinul in fata dolarului american inca din 2014, iar tendinta aceasta s-a accentuat in cursul anului trecut, cand stimulii monetari introdusi de Banca Centrala Europeana si cresterea economica anemica din zona euro au condus la deprecierea rapida a monedei unice.

"2015 a fost anul in care euro a dat dovezi clare de slabiciune, urmand un traseu descendent destul de abrupt", afirma Athanasios Vamvakidis, analist al pietelor valutare in cadrul Bank of America Merrill Lynch.

"Nu ne asteptam ca BCE sa puna capat programului de relaxare cantitativa pana cand inflatia nu se indrepta catre tinta de 2%. 2015 a fost un an cu multe provocari dar, din punctul nostru de vedere, partea mai rea inca nu a trecut", a mai comentat analistul bancii americane.

Incepand din martie 2015, BCE a demarat in zona euro un program de relaxare cantitativa menit sa injecteze in economiile tarilor membre 1.100 miliarde de euro.

Programul va beneficia si de o extindere de pana la 6 luni, dupa cum au anuntat reprezentantii BCE la inceputul lunii trecute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs euro dolar 2016, #depreciere euro, #curs valutar , #Curs valutar