Euro va scadea rar si pentru perioade scurte sub 4,5 lei (analisti)

Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:16
2373 citiri
Euro va scadea rar si pentru perioade scurte sub 4,5 lei (analisti)

Leul nu are puterea necesara sa lupte de la egal la egal cu moneda unica europeana, iar rarele deprecieri sub pragul de 4,5 lei ale euro vor avea loc pentru perioade scurte si vor fi cauzate de interventii ale BNR in piata valutara.

De cand a devenit moneda unica in Uniunea Europeana, euro a fost mereu cu un pas inaintea leului, iar tendinta a fost numai de apreciere in raport cu moneda nationala. Rarele deprecieri au fost pe termen foarte scurt, ele fiind cauzate de interventii ale Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara.

In mod cert, euro poate sa scada sub 4,5 lei, ba chiar poate ajunge si la 4,4 lei, insa doar pentru o perioada scurta de timp. Tendinta principala a leului este de depreciere, a declarat economistul Florin Citu pentru Business24.

Doar interventia BNR mai domoleste deprecierea leului

Cauzele care pot duce la o apreciere a leului in raport cu euro pot fi generate de o repozitionare temporara, insa tendinta generala ramane de depreciere. Aceste aprecieri temporare ale leului sunt generate, in mare parte, de interventii ale Bancii Nationale a Romaniei pe piata valutare, ori atunci dupa ce un jucator puternic din piata si-a retras profitul, insa asta este doar o chestiune pur tehnica, sustine Florin Citu.

Nu exista o anumita limita pentru miscarile in jos ale cursului de schimb valutar, insa ele au loc doar pe o perioada scurta de timp, deci nu poate fi vorba de o jumatate de an sau un an, ci de o saptamana, poate doua, cel mult. "Totusi, nu ma gandesc la cat se va aprecia leul, ci ma intreb care vor fi maximele in urmatoarea perioada, mai ales ca persista criza in zona euro, iar scena politica romaneasca inca nu s-a linistit", a mai spus Florin Citu.

Un curs care sa scada la 4,5 lei putem vedea, insa o tendinta de apreciere puternica a leului in acest an este mai greu de realizat, avand in vedere ca urmeaza alegerile parlamentare, si, mai mult ca sigur si prezidentiale, a declarat pentru Business24 Melania Hancila, economist-sef la Volksbank Romania.

Instabilitatea politica si incertitudinea fiscala, principalele vinovate

Instabilitatea politica si o mare incertitudine in politica fiscala nu pot reprezenta niste surse de apreciere pentru moneda nationala, cel putin nu in momentul de fata, considera Hancila, care este convinsa ca pana la alegerile din toamna leul nu va reusi o revenire notabila.

"Sunt sanse reale ca euro sa ajunga undeva in jurul valorii de 4,5 lei, pentru ca, pana la urma, nu este vorba de o variatie chiar asa de mare, insa o apreciere inspre 4 lei, ori o alta care sa merite atentia, cred ca este greu de realizat", a mai spus economistul-sef de la Volksbank Romania.

Pentru ca leul sa aiba capacitatea de a se aprecia puternic fata de euro, dar si in raport cu restul valutelor, Romania are nevoie de o accelerare a fondurilor europene, de stabilitate politica, si de o asumare de catre actualul guvern a unei politici fiscale mai in detaliu si pe termen lung.

Politica fiscala influenteaza intrarile de capital

Instabilitatea politicii fiscale dauneaza investitiilor straine, dar si a intrarilor de capitaluri financiare, care au posibilitatea sa ajute la intarirea monedei nationale.

Melania Hancila sustine ca aprecierile leului vor fi sporadice, cel putin in acest an, asta din cauza alegerilor, care vor determina o volatilitate accentuata pe piata valutara.

In mod cert, tendinta pentru acest an este una a leului slab, asa ca nu ar trebui sa ne asteptam la prea multe perioade in care moneda nationala sa se aprecieze in raport cu cea unica europeana, dar si cu celelalte valute de pe piata.

#curs valutar euro, #evolutie curs de schimb valutar, #deprecierea leului, #aprecierea euro, #BNR curs leu euro , #Curs valutar