Euro si bursele europene sunt in scadere

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 14:46
1342 citiri
Euro si bursele europene sunt in scadere

Moneda euro s-a depreciat vineri cu 0,3% fata de dolar, la 1,2327 dolari/euro, aproape de minimul ultimilor doi ani, in urma cresterii somajului in zona euro la un nou maxim istoric si datelor dezamagitoare privind industria manufacturiera din China.

Somajul din zona euro a crescut in martie si aprilie la 11%, cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata, a anuntat vineri Eurostat.

Totodata, datele lunare privind evolutia industriei manufacturiere chineze a indicat, pentru luna mai, o noua deteriorare a perspectivelor de crestere, a saptea consecutiv, marcand cea mai indelungata perioada de pesimism in industria Chinei dupa criza financiara mondiala de acum trei ani.

Principalele actiuni europene sunt in scadere, in medie cu 1,3%, afectate atat de datele dezamagitoare privind industria chineza, cat si de temerile legate de Grecia, Spania si zona euro.

Totodata, rapoartele privind increderea companiilor din zona euro in economie au indicat adancirea impasului economic din Europa si contractia sectorului manufacturier pentru cea de-a 10-a luna consecutiv.

In Germania, increderea mediului de afaceri in economie s-a deteriorat in mai peste estimarile analistilor, inregistrand cea mai proasta evolutie din august 2011, cand Spania si Italia dadeau primele semne ca ar putea fi "inghitite" de criza din zona euro.

Moneda unica europeana s-a depreciat fata de dolar pentru cea de-a patra sedinta consecutiv si se tranzactiona la Londra in jurul nivelului de 1,232 dolari, in scadere cu 0,3%, potrivit Bloomberg.

In regiune, forintul este in scadere cu 0,7% fata de euro si afiseaza un declin de 1,1% in aceasta saptamana. In luna mai, moneda maghiara s-a depreciat cu 4,7%, din cauza speculatiilor privind noi intarzieri in negocierile dintre Budapesta si Fondul Monetar International.

Indicele New Europe Blue Chip Index al bursei de la Viena este in coborare cu aproape 1%.

#curs euro dolar, #euro burse europene scadere, #burse europene evolutie , #Curs valutar