Euro ramane vulnerabil la incertitudinile politice

Marti, 08 Mai 2012, ora 17:41
1055 citiri
Euro ramane vulnerabil la incertitudinile politice

Euro este in scadere marti pentru a saptea sedinta consecutiv si continua sa fie vulnerabil din cauza incertitudinilor legate de Grecia si schimbarea presedintelui din Franta, care risca sa devieze planurile de austeritate aflate in centrul eforturilor de rezolvare a crizei datoriilor.

La ora 12:00 GMT, euro era in scadere cu 0,3%, la 1,3027 dolari pe unitate, dupa ce luni a atins un minim al ultimelor trei luni, de 1,2955 dolari pe unitate, transmite Reuters.

"Euro este intr-o pozitie vulnerabila. Desi au avut loc alegeri in Franta si Grecia, mai sunt multe de facut. Exista perspectiva ca euro sa fie impins mult sub nivelul de 1,3 dolari pe unitate", a declarat Jane Foley, analist la Rabobank in Londra.

Cele mai mari doua partide din Grecia nu au reusit sa obtina majoritatea in alegerile de duminica, iar incercarile acestora de formare a unui guvern de coalitie nu sunt asteptate sa reuseasca, ridicand semne de intrebare privind capacitatea tarii de a evita falimentul si iesirea din zona euro.

Tensiunile se concentreaza pe Grecia, unde partidul Coalitia de Stanga va incerca sa formeze un guvern ostil programului de salvare convenit cu UE si FMI. Esecul asteptat al acestei tentative mareste probabilitatea ca Grecia sa nu aiba un guvern si sa ramana fara bani pana la sfarsitul lui iunie.

In Franta, presedintele ales, Francois Hollande, a promovat rezolvarea crizei prin concentrarea pe crestere economica, ceea ce ar putea provoca tensiuni cu Germania, sustinatoarea austeritatii fiscale.

#curs euro, #euro incertitudini politice, #euro alegeri Franta , #Curs valutar