Euro, aproape de 4,5 lei in prima ora a sedintei interbancare de marti

Marti, 21 August 2012, ora 10:59
1101 citiri
Euro, aproape de 4,5 lei in prima ora a sedintei interbancare de marti

Cursul de schimb leu/euro a ramas aproape de 4,5000 unitati in prima ora a sedintei interbancare de marti, intr-o piata in care cotatiile au fluctuat usor, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4960 lei, aproape de cotatiile de luni din jurul orei 16.30, de 4,4950 - 4,4990 lei/euro.

Ulterior, cursul a inceput sa avanseze usor spre 4,5 lei/euro, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4985 lei/euro.

La scurt timp dupa ora 10.00, bancile cotau euro la 4,4955 - 4,4975 lei.

Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul erau in stagnare in raport cu euro.

Dealerii cred ca leul s-ar putea aprecia usor pe termen scurt daca Curtea Constitutionala va anunta marti o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, deoarece se vor elimina incertitudinile.

LIVE: Curtea Constitutionala decide validarea sau invalidarea referendumului

Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, spune intr-un raport emis luni ca decizia Curtii Constitutionale privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, o eventuala invalidare a scrutinului urmand sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale.

CCR decide, marti, in privinta validitatii referendumului. Cum va evolua cursul valutar?

In plus, in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta marti o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a urcat luni cu 0,87 bani, la 4,4939 lei/euro, dupa patru sedinte consecutive de scadere. In sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentand minimul ultimelor sase saptamani.

Leul se depreciaza in fata euro, cu o zi inainte de decizia CCR

Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, la inceputul lunii iulie, leul a pierdut puternic in raport cu euro, iar deprecierea maxima fata de finele lunii iunie a fost de 4,4%, in urma cu doua saptamani. Raportat la nivelul de vineri, leul a recuperat 3,5% fata de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,6404 lei/dolar, cu 1,54 bani mai mare, de la 3,6250 lei/dolar vineri. Totodata, referinta pentru franc a crescut cu 0,69 bani, de la 3,7344 lei/franc la 3,7413 lei/franc.

Dobanzile afisate marti dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut la 4% - 5% la pe an, dupa ce luni au avansat la 4,85% - 5,35% pe an inca dinainte ca BNR sa anunte o noua plafonare a sumei cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo.

Banca centrala a imprumutat 13 banci cu patru miliarde lei (aproximativ 890 milioane de euro), dupa ce in ultimele doua saptamani a introdus praguri de sase si, respectiv, cinci miliarde lei la licitatiile repo.

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

#curs piata interbancara marti, #curs valutar piata interbancara, #curs valutar interbancar , #Curs valutar