Euro a coborat sub 1,3 dolari

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 15:30
3669 citiri
Euro a coborat sub 1,3 dolari

Euro a coborat luni sub nivelul de 1,3 dolari pe unitate pentru prima oara in ultimele doua luni, iar fata de lira sterlina a atins minimul ultimelor 19 luni, din cauza problemelor financiare ale Spaniei, care alimenteaza temerile legate de fragilitatea economiei zonei euro.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de zece ani a urcat luni peste nivelul de 6% pentru prima oara in acest an, din cauza ingrijorarii in crestere a investitorilor referitoare la capacitatea tarii de a-si tine finantele sub control.

La 9:00, ora Londrei, euro era tranzactionat in scadere cu 0,5%, la 1,3018 dolari pe unitate, dupa ce a coborat la 1,2995 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 16 februarie, transmite Bloomberg.

Euro a coborat cu 0,5% si fata de lira sterlina, la 82,1 pence pe unitate, nivel minim dupa septembrie 2010.

Moneda unica europeana s-a depreciat fata de 13 din 16 monede importante ale lumii, dupa ce Jaime Garcia-Legaz, secretar de stat in Ministerul spaniol al Economiei, a declarat vineri, intr-un interviu, ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa intervina si sa cumpere obligatiuni suverane.

"Euro este sub o anumita presiune din cauza problemelor din tarile periferice alei zonei euro, mai ales ca Spania a emis obligatiuni saptamana trecuta", a declarat Jeremy Streatch, director la Canadian Imperial Bank of Commerce in Londra.

Premierul spaniol Mariano Rajoy are dificultati in convingerea investitorilor ca poate aduce sub control finantele tarii, dupa ce luna trecuta a anuntat ca Spania nu poate respecta tinta deficitului bugetar de 4,4% din PIB convenita pentru acest an cu Comisia Europeana. Noul obiectiv stabilit cu autoritatile europene este un deficit bugetar de 5,3% din PIB.

Spania urmeaza sa faca in aceasta saptamana noi emisiuni de titluri pe 12 luni, 18 luni, precum si de obligatiuni cu maturitate in 2014 si 2022.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro dolar, #nivel euro dolar, #curs referinta euro dolar , #Curs valutar