Dolarul se apreciaza puternic in urma anuntului Federal Reserve

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:28
1569 citiri
Dolarul se apreciaza puternic in urma anuntului Federal Reserve

Dolarul a atins cel mai inalt nivel al ultimelor 11 luni fata de yen si al ultimei luni fata de euro, dupa ce Federal Reserve a revizuit prognoza economica, ce arata o crestere peste asteptari.

Pe langa somajul in scadere, cresterea de 1,1% a vanzarilor cu amanuntul este un indiciu care arata ca cea mai mare economie a lumii este pe cale sa se insanatoseasca, potrivit Reuters.com

Datorita tendintei evidente, Fed a revizuit prognoza, asteptarile fiind de crestere economica moderata in urmatoarele trimestre si de o scadere a somajului, in ciuda faptului ca numarul oamenilor fara loc de munca va ramane unul semnificativ o perioada lunga de timp.

Moneda unica a scazut la 1,3028 euro/dolar, insa se straduieste sa tina pasul, bucurandu-se de suportul investitorilor.

"Intr-un fel, euro reprezinta noul dolar, cu un mare potential de a deveni valuta preferata a investitorilor pe pietele financiare", este de parere Eric Theoret, analist la Scotia Capital.

Moneda unica s-a apreciat fata de francul elvetian, la nivelul de 1,2117 franci/euro, cel mai inalt nivel al ultimei luni.

Yenul pierde lupta in fata dolarului

Datorita deciziei Bancii Centrale a Japoniei de a relaxa politica monetara, deficitul comercial al tarii si cererea mare de combustibil au contribuit la o apreciere a dolarului de 9% in fata yenului, de la inceputul lunii februarie.

"Aprecierea dolarului a fost accelerata si de deciziile Bancii Centrale a Japoniei si se asteapta ca institutia sa continue acest trend", a declarat Eric Theoret, analist la Scotia Capital.

Valuta americana s-a apreciat la nivelul de 83,65 yeni/dolar, cel mai inalt nivel de la jumatatea ;ui aprilie. Investitorii sustin ca exportatorii japonezi au fost reticenti in a vinde dolari deoarece anticipau aceasta crestere. Doar in 2012, dolarul s-a apreciat fata de yen cu 8,6%, iar analistii mizeaza pe o crestere si mai mare.

#curs euro dolar, #curs euro franc, #curs dolar yen , #Curs valutar