Dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor noua luni fata de euro

Miercuri, 06 August 2014, ora 16:15
2004 citiri
Dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor noua luni fata de euro

Dolarul s-a apreciat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni fata de euro, sustinut de semnele de consolidare a economiei americane si de interesul sporit al investitorilor pentru activele americane, determinat de tensiunile provocate de criza din Ucraina.

Moneda americana s-a apreciat fata de 15 din 16 valute importante la nivel mondial, dupa ce guvernatorul Rezervei Federale din Dallas, Richard Fisher, a declarat cu o zi in urma ca oficialii bancii centrale a Statelor Unite au devenit mai inclinati spre o politica monetara mai agresiva, transmite Bloomberg.

"Trebuie sa ramanem aproape de dolar. Ucraina a revenit in centrul atentiei, ca un factor care poate avea un impact negativ asupra cresterii economice. Economia americana este intr-o stare mult mai buna, iar legatura istorica a dolarului cu perioadele de incertitudini si riscuri este cunoscuta, asa ca acolo se vor indrepta investitorii", a declarat Derak Halpenny, director pentru cercetarea pietelor globale la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ in Londra.

Dolarul este in urcare cu 0,3%, la 1,3343 unitati pentru un euro, dupa ce s-a apreciat in timpul tranzactiilor la 1,3333 unitati, cel mai ridicat nivel atins dupa 8 noiembrie 2013.

Presedintele Fed Dallas a aratat intr-un interviu ca vede o presiune sporita ca banca centrala sa renunte la politica monetara relaxata, care depreciaza moneda, el considerand ca membrii comitetului de politica monetara al institutiei incep sa ajunga la aceeasi opinie.

Dolarul este sustinut si de cererea presedintelui rus Vladimir Putin adresata guvernului de la Moscova, pentru pregatirea unui raspuns la sanctiunile impuse de Statele Unite si Europa. Putin nu a aratat niciun semn ca ar da inapoi in privinta Ucrainei, Rusia masand trupe la granita cu aceasta tara, in cea mai ampla manevra de acest tip de la retragerea fortelor armate din regiune, in luna mai.

Dolarul s-a apreciat cu 1,9% in ultima luna, sustinut de temerile investitorilor ca tensiunile politice si sanctiunile impuse Rusiei vor afecta cresterea economica din Europa.

Euro este in declin pentru a doua sedinta consecutiv fata de dolar, influentat si de scaderea comenzilor fabricilor germane cu 3,2% in iunie, fata de luna mai, cand a avut loc un declin de 1,6%. Analistii anticipau o crestere a comenzilor de 0,9%.

Un alt factor negativ este contractia de 0,2% consemnata de economia Italiei in trimestrul al doilea, dupa un declin de 0,1% in primele trei luni ale anului.

#dolar american curs, #apreciere dolar american, #curs dolar euro , #Curs valutar