Dolarul, o moneda mai sigura ca euro. Cum va evolua cursul valutar

Joi, 31 Mai 2012, ora 10:16
4159 citiri
Dolarul, o moneda mai sigura ca euro. Cum va evolua cursul valutar

Dolarul devine din nou valuta vedeta pentru romani. Aprecierea din ultima perioada a monedei americane, pe fondul dificultatilor financiare din Europa, determina tot mai multi investitori sa renunte la euro si sa parieze pe dolar.

Au si motive, de vreme ce analistii financiari estimeaza un curs de 3,91 lei/dolari, la finalul lui 2012.

Moneda europeana a atins miercuri cel mai mic nivel din ultimii doi ani in raport cu dolarul american, la 1,2433 dolari. In acelasi timp, leul a atins un nou minim istoric in fata dolarului. Moneda americana a crescut miercuri cu 2,57 bani, de la 3,5607 lei/dolar marti. Precedentul record a fost afisat de BNR la 29 iunie 2010, cand s-a situat la 3,5697 lei/dolar.

Aprecierea dolarului din ultima perioada este pusa pe seama ingrijorarii investitorilor in privinta Greciei, amenintata cu iesirea din zona euro, dar si pe seama Spaniei, care miercuri a atins un nivel record al obligatiunilor.

Nivelul pe care il poate atinge dolarul este influentat de situatia Greciei, a declarat pentru Business24 analistul economic Dragos Cabat, managing partner al companiei Financial View.

"Depinde mult de ceeea ce se intampla in Grecia si in Europa, in mod evident cu cat situatia este mai instabila in Europa, cu atat euro se devalorizeaza mai mult fata de dolar, iar leul se depreciaza si mai tare fata de euro si fata de dolar. Daca se stabilizeaza Europa, atunci euro o sa isi revina. In cazul unei iesiri a Greciei, vom asista probabil initial la o prabusire a euro sau poate la o restructurare a lui. Lucrurile ar trebui sa se clarifice in urmatoarele cateva luni", a declarat pentru Business24, Dragos Cabat.

Daca pentru euro mediul bancar estimeaza un curs de pana la 4,4 - 4,5 lei pana la sfarsitului anului, dolarul ar putea ajunge pana la 3,91 lei.

"La noi la ING prognoza pentru leu-dolar este formata de prognoza pentru leu vs. euro si de prognoza pe euro dolar. Noi credem ca leul fata de euro va fi 4,5 la finalul anului, ei cred ca va fi 1,15 euro-dolar. Ceea ce ne aduce la 3,91. Acceasi prognoza o avem si pentru finalul trimestrului trei", a declarat pentru Businss24 Vlad Muscalu, economist sef ING Bank.

Spania, un nou motiv de ingrijorare pentru investitori

Boom-ul imobiliar, urmat de falimentarea sectorului a lasat industria bancara extrem de slabita. De asemenea, Spania, avand unul din cele mai ridicate niveluri de somaj din zona euro, face eforturi sa stranga suficiente taxe pentru finantarea consumului.

Diferenta dintre costurile obligatiunilor spaniole si germane a atins miercuri un nou nivel record, pe fondul ingrijorarilor legate de datoria Spaniei.

Randamentele bondurilor Germaniei au scazut la 1,34%, in timp ce pentru Spania a fost o crestere de 0,07 puncte procentuale, la 6,55%. In acelasi timp, randamentul bondurilor Italiei au crescut la peste 6%.

Banca spaniola Bankia, care a fost creata din fuziunea a catorva creditori regionali cu dificultati, a cerut fonduri de salvare de 19 miliarde euro, o suma mult mai mare fata de estimarile initiale.

Guvernatorul Bancii din Spania, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a precizat ca executivul spaniol estimeaza ca in acest an venituri din taxe vor fi mai mici si cheltuielile ar putea fi mai mari decat se preconizase.

SUA dau sfaturi europeneilor

Oficialii americani sunt in prezent in postura de a da sfaturi omologilor din Europa in vederea crearii rapide a unor mecanisme de aparare. Intre aceste mecanisme se incadreaza marirea capacitatii fondului de salvare, protejarea capitalului bancilor si permiterea Bancii Centrale Europene sa dea imprumuturi, pe masura ce se implementeaza salvari pe termen lung si se porneste cresterea economica in tarile cu probleme.

Teoria lor va fi testata in saptamanile urmatoare, pe masura ce alegerile din Grecia se apropie. Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, alaturi de sansele raspandirii crizei catre vecinii statului elen, dar si in restul lumii, forteaza SUA si alte natiuni sa se pregateasca de o noua criza globala.

#curs valutar dolar, #nivel dolar euro, #nivel dolar leu, #curs valutar dolar euro, #curs valutar dolar leu , #Curs valutar