Cursul valutar reactioneaza violent. Vezi evolutia leului de la inceputul crizei politice

Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:15
1832 citiri
Cursul valutar reactioneaza violent. Vezi evolutia leului de la inceputul crizei politice

Criza politica a determinat joi, pentru cea de-a doua zi consecutiv, un nou minim istoric pentru leu, BNR anuntand un curs oficial de 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult decat in sedinta precedenta.

Pe piata interbancara insa, cotatiile au trecut de 4,9 lei/euro in cea de-a doua parte a zilei de tranzactionare, sedinta caracterizata o de volatilitate ridicata, cu o tendinta agresiva de apreciere a monedei unice, in ciuda interventiilor BNR.

"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a comentat consultantul financiar, Ionel Blanculescu.

Cotatii leu/euro pe piata interbancara, 5 iulie 2012

Pe de alta parte, ministrul Finantelor Florin Georgescu pune evolutia cursului de schimb pe seama contextului extern:

"Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro", a raspuns ministrul Finantelor, Florin Georgescu, unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Guvern.

Cu toate acestea, un grafic SaxoBank, al evolutiei cursului de schimb pe piata interbancara, in luna iulie, arata ca incepand cu cea de-a doua parte a zilei de 3 iulie, in care presedintii Camerelor Parlamentului au fost revocati, leul a inceput sa se deprecieze masiv. Deprecierea leului a continuat miercuri si joi in pasi galopanti, moneda nationala pierzand pana la patru bani.

Cotatii leu/euro pe piata interbancara, iulie 2012

"Politica romaneasca, de o agitatie recunoscuta, tinde sa fie ignorata ca zgomot de fundal, dar de aceasta data acapararea puterii de catre USL este destul de serioasa pentru a conduce la o slabiciune cu durata mai lunga a cursului euro-leu", se arata intr-o nota de cercetare a ING.

Documentul ING precizeaza ca, in contextul actual, o estimare de 4,55 lei/euro pe termen mediu, nu este exagerata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar criza politica, #evolutie curs valutar iulie, #curs leu euro, #prognoze curs valutar , #Curs valutar