Cursul leu/euro a atins al patrulea maxim istoric consecutiv

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:46
1685 citiri
Cursul leu/euro a atins al patrulea maxim istoric consecutiv

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a crescut si miercuri, cu 0,52 bani, la 4,4463 lei/euro, atingand astfel cel de-al patrulea maxim istoric consecutiv, desi banca centrala este prezenta in piata interbancara pentru sustinerea leului, potrivit dealerilor.

Pietele financiare sunt sub presiune puternica de la inceputul saptamanii trecute, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reusit sa formeze o coalitie de guvernare si vor fi organizate noi alegeri anticipate, cel mai probabil in luna iunie.

De la inceputul anului, leul a scazut cu 2,93% in raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Totodata, a continuat sa urce si referinta pentru dolar, cu 4,11 bani, la 3,4987 unitati, un nou maxim incepand cu 1 iulie 2010. La data mentionata, referinta s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvetian, cotatia a crescut la 3,7020 lei/franc, reprezentand un nou nivel maxim incepand cu 5 septembrie 2011. La inceputul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursul a depasit 4,45 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de miercuri, moment in care banca centrala a intervenit indirect in piata pentru a limita deprecierea monedei nationale, potrivit dealerilor, in conditiile in care sentimentul negativ international a pus presiune si pe piata locala.

Ulterior, cotatiile au variat sub 4,45 lei/euro.

Valutele din regiune afisau pierderi mult mai accentuate, de pana la 0,9%, pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro.

Dobanzile practicate de bancile comerciale au crescut semnificativ pentru plasamentele cu scadenta la o zi, la 4,64 - 5,14%, de la 4,34 - 4,84% marti dimineata, ca urmare a interventiilor valutare recente realizate de BNR, care a vandut euro si a retras lei din piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale.

#curs leu euro maxim, #BNR curs leu euro , #Curs valutar