Cursul, la un nivel ridicat: 4,4 lei/euro - "un fel de bariera"

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:21
1266 citiri
Cursul, la un nivel ridicat: 4,4 lei/euro - "un fel de bariera"

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca nivelul cursului este "oarecum ridicat" pentru ca s-a vorbit despre un prag de 4,4 lei pentru un euro "ca un fel de bariera, care e greu de strapuns".

"Este un nivel oarecum ridicat pentru ca s-a vorbit despre acest 4,4 lei pentru un euro ca un fel de bariera, care este greu de strapuns. Cifrele arata ca de la nivelul din decembrie-ianuarie si pana in prezent este vorba despre doua procente. Cu greu putem vorbi despre un nivel ridicat.

Este ceva mai ridicat. Dar, panica nu este ceva rational, are multe elemente irationale. Noi le avem in vedere de fiecare data, ca asemenea fenomene sa nu se intample sau oricum sa incercam sa le atenuam din start. Din aceasta cauza am fost si suntem atenti la miscarile de curs", a mentionat Isarescu

Guvernatorul BNR sustine ca sunt in jur de 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat in principal.

"Sunt in jur de 10 miliarde de lei sub forma de titluri de stat in principal, o suma maricica. Vreo 2 miliarde si ceva de euro se afla in numele nerezidentilor. Atitudinea, reactiile, comportamentul nerezidentilor face sa fie mai greu de controlat.

De la Bucuresti, daca nu suntem atenti cu mesajele pe care le transmitem, stim bine cum se comporta investitorii, nu le trebuie multe informatii. Ei isi pot schimba comportamentul la o frantura de fraza. Atunci, atentie mare la ceea ce comunicam in interior. Este o lume globalizata. Informatia interna se duce si in exterior", a mai spus Isarescu.

In ceea ce priveste evolutia cursului, guvernatorul BNR sustine ca s-a luat prima masura pentru a se "anihila o depreciere".

"Noi am luat prima masura pentru a anihila o depreciere si am mentinut rata de dobanda de politica monetara. Daca va fi cazul vom actiona pe cale de consecinta", a mai spus Isarescu.

Acesta sustine ca mesajul principal care va calma pietele este ca Romania asigura continuitatea in politici prin mentinerea si continuarea acordurilor cu institutiile financiare internationale. "Credem ca in acest context lucrurile se vor calma mult mai repede decat in alte conditii", a mai spus Isarescu.

Banca Nationala a afisat miercuri un curs de referinta de 4,4168 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala.

#Mugur Isarescu curs valutar, #curs valutar euro, #BNR evolutie curs valutar , #Curs valutar