Leul a ajuns la un nou minim istoric in fata euro: 4,54. Care sunt cauzele devalorizarii?

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 14:07
1891 citiri
Leul a ajuns la un nou minim istoric in fata euro: 4,54. Care sunt cauzele devalorizarii?

Leul a atins, vineri, un nou minim istoric in raport cu euro, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,5495 lei/unitate. Care sunt cauzele devalorizarii monedei nationale?

Precedentul record a fost publicat luni, la 4,5275 lei/euro.

Fluctuatii cursului valutar vin dupa ce premierul Ponta si-a incheiat ieri o vizita la Bruxelles a carei scop a fost acela de a da explicatii cu privire la situatia politica din Romania.

Vizita primului ministru nu a reusit sa linisteasca investitorii, intrucat nu este foarte clar daca liderii europeni au fost convinsi de argumentele lui Ponta, a declarat Mircea Cosea, analist economic.

Ponta a iesit la tabla la Bruxelles, dar nu a convins investitorii

Cosea: Moneda nationala refecta o economie care "gafaie" foarte rau

Moneda nationala reflecta situatia economica dificila cu care se confrunta Romania, in contextul politic actual, adaugand un al minus: credibilitatea.

"Cred ca factorul psihologic, reflectat in situatia politica din Romania, a avut un impact puternic si asupra cursului valutar. Moneda nationala atat poate, ea reflecta situatia Romaniei de astazi, care este intr-un moment precar al dezvoltarii economice.

Leul refecta o economie care "gafaie" foarte rau, care trage o greutate mare in spate, care este si din cauza lipsei de credibilitate, de competitivitate si mai nou si credibilitate", a declarat analistul economic, Mircea Cosea, pentru Business24.

Presiunea pe leu este explicata si de limitarea expunerii la anumite sectoare pe care bancile o fac, in conditiile in care sectorul bancar din Romania este controlat in masura de 85% de grupuri straine, a precizat fostul ministru al Economiei, Daniel Daianu, citat de Ziare.com.

Pe piata interbancara: Cursul a urcat la 4,57 lei/euro in prima ora

Cursul a urcat la 4,57 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare si a atins un nou maxim istoric, ca urmare a aversiunii la risc a jucatorilor in contextul tensiunilor politice din Romania, dupa care cotatiile au coborat in jur de 4,5550 lei/euro, ca urmare a interventiei BNR.

Paritatea leu/euro a inceput sa creasca inca de la inceputul saptamanii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL, iar suspendarea presedintelui Traian Basescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

Rata de referinta anuntata joi de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric de luni, iar cursul pentru dolar a atins un nou record, de 3,7031 lei/dolar.

#curs valutar, #minim istoric leu, #maxim istoric curs valutar , #Curs valutar