Curs valutar. Leul se prabuseste - euro trece pragul de 4,55 RON

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 13:13
3288 citiri
Curs valutar. Leul se prabuseste - euro trece pragul de 4,55 RON

Moneda romaneasca s-a depreciat masiv vineri, cu 1,72% in raport cu moneda europeana, iar cursul a depasit astfel pragul psihologic de 4,5 lei/ euro.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat o referinta de 4,5535 lei/ euro, cu 7,72 de bani mai mare decat cotatia anuntata de joi, de 4,4763 lei/euro.

Un nivel superior al cursului de schimb a fost atins ultima data pe 26 octombrie 2012, cand un euro s-a vandut pentru 4.5538 lei. Moneda nationala a atins minimul istoric pe 3 august 2012, cand a inregistrat un curs de 4.6481 lei/ euro.

De la inceputul saptamanii, leul s-a depreciat fata de euro cu 3,17%.

Leul s-a devalorizat puternic si in comparatie de dolarul american, desi scaderea sa a fost, in acest caz, mai putin accentuata. Un dolar s-a tranzactionat vineri pentru 3,4402 lei, in crestere cu 0,85% fata de referinta anuntata in sesiunea precedenta, de 3,4113 lei/ dolar.

Aceasta cotatie este cea mai mare inregistrata de moneda americana din 4 aprilie.

Moneda nationala si-a continuat caderea si fata de francul elvetian, depasind pragul psihologic de 3,7 lei/ franc. Cursul publicat vineri de BNR a fost de 3,7052 lei/ franc, dupa ce joi cotatia bancii centrale avansase pana la 3,6241 lei/ franc. Acesta a fost nivelul maxim atins de franc din 20 decembrie.

Ce efecte ar putea avea o interventie BNR

In acest context, analistii si dealerii de pe piata asteapta interventia BNR.

"Riscurile ca BNR sa intervina au crescut semnificativ. Stim din tiparul de tranzactionare ca la 4,5 lei/euro, BNR va fi prezenta in piata. De asemenea, este posibil ca deprecierea sa se tempereze doar din cauza temerilor privind o interventie", a declarat Mihai Tantaru, analist ING, pentru Business24.

Curs valutar. Leul pierde 5 bani intr-o zi. Este asteptata interventia BNR

Mai multi analisti cred ca banca centrala ar fi cumparat indirect valuta in primele patru luni, iar potrivit calculelor ING Bank, BNR si-a crescut rezervele cu aproape 3 miliarde euro, scrie Mediafax.

"Totusi, ne temem ca aceasta rezolvare a problemei (posibila interventie a BNR - n.r.) pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece interventiile ar rezulta in rate mai ridicate, care ar afecta eventual si mai tare titlurile de stat in lei. Asadar, credem ca alte masuri, precum o limita simbolica la suma disponibila la repo, ar putea fi luate in calcul. Pana atunci insa, datele legate de piata fortei de munca din SUA de astazi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului", sustin analistii ING Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro, #maxim istoric euro, #cadere leu, #cotatie dolar, #curs schimb franc elvetian, #depreciere leu , #Curs valutar