Curs valutar: Leul se apreciaza in fata euro, pentru a 4-a zi consecutiv

Vineri, 17 August 2012, ora 13:10
1346 citiri
Curs valutar: Leul se apreciaza in fata euro, pentru a 4-a zi consecutiv

BNR a anuntat, vineri, un curs oficial de 4,4852 lei/euro, in scadere pentru a patra zi consecutiva de tranzactionare. Astfel, euro a pierdut 0,72 de bani de sedinta precedenta, cand era cotat la 4,4924, de altfel, cel mai redus nivel din ultimele sase saptamani.

Leul s-a apreciat consistent si in fata dolarului, cursul oficial de vineri, fiind de 3,6250 lei/dolar, in scadere cu 3,61 de bani fata de joi, cand dolarul era cotat la 3,6611.

Aprecierea cursului valutar vine in contextul incheierii vizitei de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) si dupa anuntul privind prognoza de crestere economica pentru anul 2012.

Euro coboara sub pragul de 4,5 lei. Cui sa-i multumim?

Cu toate acestea, analistul financiar Aurelian Dochia considera ca aprecierea leului din aceasta saptamana nu are legatura directa cu aceste evenimente:

"Cred ca asistam la o corectie a unei reactii exagerate a pietelor. Pietele financiare au aceasta tendinta, ca la primul moment sa reactioneze exagerat si apoi sa se corecteze", a precizat Aurelian Dochia pentru Business24.

De cealalta parte, analistul financiar Dragos Cabat a declarat ca aprecierea monedei nationale este una temporara, care se datoreaza strategiei BNR de a nu mai lasa lichiditate in piata, dar si calmarii situatiei de pe scena politica, cursul urmand sa urce peste 4,5 lei/euro in perioada urmatoare.

"Aprecierea leului se datoreaza in primul rand calmarii de pe scena politica si strategiei BNR, care nu a mai lasat lichiditate in piata. Aceasta tendinta va fi una temporara. Depinde si ceea ce se va intmpla pe partea politica, insa, in mod normal, cursul nu ar avea de ce sa mai stea sub nivelul de 4,5 lei pentru un euro", a mentionat Cabat, citat de Newsin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs euro leu, #curs valutar BNR, #curs oficial, #curs valutar vineri , #Curs valutar