Curs valutar: Leul, cea mai performanta moneda europeana din acest an

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05
1962 citiri
Curs valutar: Leul, cea mai performanta moneda europeana din acest an

Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.

Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.

"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.

Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.

Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.

Cum a evoluat dolarul

Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele europene.

Leul a scazut si el fata de dolar cu 3,4% in februarie, dar aprecierea de 4,2% din ianuarie a permis monedei romanesti sa aiba un avans de aproape 1% fata de dolar in primele doua luni din 2013.

In comparatie, majoritatea monedelor din UE au scazut fata de dolar in debutul acestui an.

"Luna februarie a fost 'agitata' pe pietele financiare si, din cate se intrevede in prezent, martie se va mentine in aceeasi nota; daca leul va reusi sa ramana in intervalele in care evolueaza in prezent fata de euro si, respectiv, fata de dolarul american, va fi o performanta apreciabila", a concluzionat Victor Safta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoze curs valutar, #evolutie curs valutar 2013, #evolutie leu februarie 2013, #curs leu euro 2013, #curs leu dolar 2013 , #Curs valutar