Cresterea salariilor va lovi puternic in cursul valutar

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:01
3047 citiri
Cresterea salariilor va lovi puternic in cursul valutar
Euro devine tot mai scump

Reintregirea salariilor a devenit aproape o certitudine pentru bugetari, vineri, cand s-a aflat ca Guvernul a anuntat Comisia Europeana. Pretul va fi insa platit de toti romanii, prin deprecierea leului fata de euro.

Legatura dintre cresterea salariilor bugetarilor sau a pensiilor si deprecierea leului este negata de unii si afirmata de altii, insa practica a demonstrat ca cele doua aspecte sunt legate invariabil.

Ultima data a fost simtit acest lucru, mai ales de catre cei care au credite in moneda europeana, in martie, dupa ce promisiunile legate de reintregirea salariilor au devenit din ce in ce mai sigure. Euro a ajuns sa valoreze 4,3783 lei la sfarsitul lunii martie, de la 4,3486 lei la sfarsitul lunii februarie. A urmat o usoara panta descendenta, cursul ajungand vineri la 4,3745 lei pe euro.

"Presiunea asupra cursului se simte din luna martie, in urma discutiilor despre reintregirea salariilor", a declarat economistul Daniel Daianu pentru Business24.

Agentia de rating Fitch a atras nu demult atentia asupra faptului ca majorarea cheltuielilor publice in Romania va duce nu doar la cresterea deficitului bugetar, ci si la amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte. Unul dintre cele mai importante astfel de efecte s-a manifestat pe piata valutara interbancara, prin deprecierea leului fata de euro.

"Leul s-a depreciat fata de euro din doua motive importante: anuntul privind intrarea intr-o posibila recesiune si anuntul privitor la cresterea salariilor bugetarilor", a explicat si directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA) Liviu Voinea.

Acesta adauga ca evolutia economica din ultimii ani nu a afectat foarte mult cursul valutar, ceea ce inseamna ca mai este loc de depreciere a leului.

Panta descendenta pe care a luat-o leul in luna martie este doar o mostra a ceea ce se va intampla daca salariile chiar vor fi marite cu 15%, asa cum se intentioneaza. Care este explicatia acestei dependente? Daca aplici in acelasi timp o relaxare a politicii monetare si a celei bugetare, rezultatul este cresterea deficitului bugetar, ceea ce face inevitabila o presiune asupra leului.

"Daca am fi vrut ca BNR sa sustina aceasta politica monetara, care sa vina in sprijinul economiei, ar fi trebuit ca executia bugetara sa fie precauta. Nu spun ca nu trebuie sa se creasca salariile, ci ca acest lucru trebuia inclus in executia bugetara de la sfarsitul anului", mai explica Daianu.

Planul Guvernului

Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, "Programul de convergenta", ce prevede recuperarea integral a diminuarilor salariale la capitolul privind politica bugetara pentru acest an, "puncte cheie ale bugetului pe 2012".

"In conditiile mentinerii politicii de inlocuire a unui angajat din sapte care parasesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o usoara crestere fata de anul 2011, insa pe termen mediu se reia tendinta de scadere a acestora", se arata in document.

In urma cu doua saptamani, premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus liderilor sindicali, intr-o intalnire la sediul Guvernului, ca este preocupat de recuperarea salariala in sectorul bugetar, dar ca nu lanseaza promisiuni in acest sens, ci doar o speranta care se poate materializa in functie de evolutia economiei.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%.

Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost presedintele Traian Basescu, care a spus in Parlament ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.

Surse oficiale au declarat pe 9 martie ca premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit, Mugur Isarescu spunandu-i ca aceasta este exclusiv decizia Guvernului si ca pe el il intereseaza cresterea consumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs leu euro, #depreciere leu, #crestere salarii bugetari, #marire salarii, #marire pensii, #daniel daianu, #liviu voinea , #Curs valutar