Cazacu (XTB): Deprecierea leului, o oglindire a instabilitatii politice

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 15:44
1247 citiri
Cazacu (XTB): Deprecierea leului, o oglindire a instabilitatii politice

Deprecierea monedei nationale in raport cu moneda euro este cauzata in mare parte de instabilitatea politica din plan intern, a declarat pentru NewsIn analistul-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Claudiu Cazacu.

"Deprecierea leului tine in mare parte, nu in totalitate, de factori locali. Am vazut o depreciere a monedelor locale, dar ea este minora, reflecta un pas inapoi dupa euforia de dupa summit. Ceea ce vedem noi in pietele internationale nu ar putea justifica reactia destul de agesiva a leului. Ea este o oglindire a instabilitatii politice.

Mai bine de doua treimi din deprecierea leului este justificata de aceasta instablitate si nu de situatia internationala. Atunci cand nu se mai stie foarte clar in ce directie se va merge, strainii prefera sa isi diminueze expunerea", a declarat Claudiu Cazacu.

El a precizat ca este dificil de facut o prognoza cu privire la evolutia ulterioara a cursului, dar ca este posibil ca pe termen scurt sa mai existe presiuni negative.

"Personal, pe datele pe care le avem pana acum, as presupune ca pe termen scurt vor mai exista presiuni negative, dar la un moment dat, intr-un orizont de timp de doua sau trei saptamani, lucrurile se vor mai linisi. Se va transmite acest mesaj ca nu s-a schimbat mare lucru si ca regulile vor continua sa fie respectate, ca a fost un episod temporar.

Marele risc provine din alte zone si chiar daca noi incercam sa revenim la normalitate, vor persista in memorie anumite probleme si la un moment dat probabil ca problemele din zona euro vor reaparea si atunci ne-am afectat singuri pozitia, pentru ca intr-o perioada de liniste pe pietele externe noi cream agitatie acasa si cand se vor linisti lucrurile acasa este posibil sa avem din nou turbulente pe pietele externe", a mai declarat Claudiu Cazacu.

Banca Nationala a Romaniei a afisat miercuri un curs de referinta de 4,4715 lei/euro, nou minim istoric pentru leu.

#curs valutar, #nivel leu euro, #reactii curs valutar, #reactii piete bancare , #Curs valutar