Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cat de mult ne afecteaza fluctuatiile cursului?

Cat de mult ne afecteaza fluctuatiile cursului?


Fluctuatiile cursului valutar din ultima perioada si devalorizarea puternica a leului fata de moneda europeana s-au resimtit puternic in buzunarele romanilor.

In urma unui sondaj realizat de Business24, cheltuielile lunare ale romanilor au crescut cu peste 200 de lei in urma deprecierii leului, peste 41% dintre respondenti declarand o astfel de diferenta intre cheltuielile lor in perioada de stabilitate a monedei si cea actuala.

Doar de la inceputul lunii iulie si pana acum, moneda nationala a pierdut aproape 20 de bani fata de euro. Vineri, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de 4,6481 lei/euro, iar analistii financiari romani estimeaza o accentuare a devalorizarii leului in perioada urmatoare.

15,6% dintre cei care au raspuns sondajului realizat de Business24 au declarat ca au cheltuieli mai mari cu aproximativ 200 de lei, in timp ce o crestere a acestora cu 100 de lei a fost
acuzata de 15,1% dintre votanti.

O majorare a cheltuielilor de sub 100 de lei, cauzata de devalorizarea leului, a fost raportata de doar 11,8% dintre cei care au votat. Peste 16% dintre respondenti au afirmat insa ca nu au fost afectati de devalorizarea leului, neavand venituri in euro.Cum ne afecteaza devalorizarea

La ultima sedinta, de vineri, cursul BNR era de 4,6481 lei/euro. In urma cu o luna, un euro era doar 4,4505 lei. De altfel, vineri, 3 august, s-a inregistrat un curs de 3,7972 lei/dolar, iar in aceeasi data a lunii trecute, cursul era de 3,5347 lei/dolar.

Astfel, pentru un abonament de telefonie mobila in valoare de 15 euro, acum trebuie sa scoatem din buzunar aproape 70 de lei. In urma cu o luna, pentru acelasi abonament am fi platit cu trei lei mai putin, adica aproape 67 de lei.

Si persoanele care locuiesc cu chirie trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar. Pentru o chirie de 200 de euro, acum trebuie sa scoatem din buzunar 929,6 lei. Pentru aceeasi chirie, in urma cu o luna, echivalentul in lei era de 890 de lei.

Cei care au credite in valuta au si ei de suferit. Pentru o rata medie de 300 de euro la un credit ipotecar, astazi trebuie sa scoatem din buzunar 1394,4 lei, in timp ce cu o luna in urma aceasta era cu 60 de lei mai ieftina.

Pentru o rata de 300 de dolari, diferenta intre rate este de aproape 80 de lei. Calculata la cursul de vineri, rata era de putin peste 1.139 lei, in timp ce, cu o luna in urma, valoarea in lei era de 1060.4 lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1263 ori