Caruselul valutar: Cursul leu-euro, lovit de incertitudinile europene

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:10
1638 citiri
Caruselul valutar: Cursul leu-euro, lovit de incertitudinile europene

Dupa o saptamana de "liniste", cursul leu-euro a inceput sa reactioneze din nou la mediul economic international si la instabilitatea situatiei actuale, leul atingand un nou minim fata de moneda europeana.

Daca in ultimele saptamani intreaga presa a vuit aproape zilnic cu titluri care includeau cuvintele "maxim istoric" referitoare la cursul valutar, ultimele zile au fost relativ linistite, fara evenimente majore, iar cursul parea sa isi fi revenit. Miercuri insa, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,4587 lei/euro, un nou maxim istoric, in urcare cu 1,35 bani fata de cursul anuntat marti.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pune deprecierea leului pe baza socurilor de pe piata internationala, toate monedele din zona suferind pierderi.

"Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, facute pentru Wall Street Journal si pentru CNBC - care opina ca 'in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro', au facut noi valuri", spune Vasilescu.

"Dupa ce, incepand din 8 mai, au fost depasite mai multe praguri de depreciere, intre 4,40 si 4,44, la 23 mai a fost trecut pragul de 4,45 lei pentru un euro. Deprecierea din ziua de 23 mai a fost cauzata, ca si in zilele de 8-16 mai, in principal de vestile rele venite din zona euro", mai adauga consilierul lui Mugur Isarescu.

Parerea sa este repetata si de Vlad Muscalu, senior economist ING, care declara ca motivele din spatele deprecierii inregistrate miercuri sunt aceleasi ca si in ultimele saptamani - cresterea flexibilitatii BNR, tensiunea venind dinspre Grecia si situatia politica din Romania, unde exista anumite incertitudini pentru orizontul de dincolo de alegeri.

Si Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, atribuie cursul leu-euro de miercuri situatiei din Grecia. "Toate monedele din regiune s-au depreciat, nu doar leul, a fost o miscare regionala. Banca Nationala a Romaniei a intervenit, dar nu in mod masiv, in conditiile in care volumele nu au fost prea mari. S-a vazut ca a intervenit pentru ca volumele au crescut fata de inceputul acestei saptamani", a mentionat Hancila, citata de NewsIn.

Leul se depreciaza mai incet fata de alte monede din regiune

Muscalu declara si el ca moneda nationala are o pozitie buna fata de euro comparativ cu alte monede ale tarilor din jur. "Daca ma uit la dinamica din ultimii ani moneda nationala a fost una dintre cele mai stabile din regiune si de multe ori mai stabila decat perechea valutara euro-dolar. Daca ne uitam la evolutia din ultimele saptamani e dificil de spus daca va continua. Cat timp BNR nu va interveni intr-o masura mai ferma e posibil sa vedem in viitorul apropiat si niveluri in jurul valorii de 4,50", estimeaza economistul ING.

Conform consilierului guvernatorului, Adrian Vasilescu, in regiunea noastra, leul a sarit pragul de 4,45, iar zlotul, forintul si coroana s-au depreciat mai mult decat moneda noastra. Vasilescu subliniaza si ca in ciuda faptului ca tonul discursului fostului premier grec, Papademos, despre divortul Greciei de euro a fost ipotetic si acesta a inclus faptul ca scenariul "este putin probabil sa se materializeze", undele socului s-au derulat repede si pe spatii largi.

Banca Nationala a Romaniei a incercat sa tempereze efectele socului pe piata locala, monitorizand atent evenimentele, spune Vasilescu, mentionand si ca scopul lor este ca socurile sa aiba durata scurta si intensitate minima. "Dovada ca miercuri 23 mai, fata de ziua precedenta, moneda noastra s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune, iar fata de 8 mai deprecierea leului a fost tot minima - cu numai 1,26 la suta, in timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87 la suta, forintul unguresc cu 5,16 la suta si coroana ceha cu 1,85 la suta. Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe", spune consilierul guvernatorului.

De la inceputul anului, leul a pierdut 3,2% fata de euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

#curs valutar miercuri, #curs valutar maxim istoric miercuri, #curs valutar Adrian Vasilescu, #fluctuatii curs valutar , #Curs valutar