Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR va interveni agresiv daca cursul sare de 4,46 lei/euro

BNR va interveni agresiv daca cursul sare de 4,46 lei/euro


Cursul ar putea depasi nivelul istoric atins pe piata interbancara, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea incheia printr-o interventie agresiva din partea BNR.

Decizia are menirea sa le reaminteasca jucatorilor de forta pe care o poate avea banca centrala pe piata locala.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4265 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel de la introducerea moendei unice.
Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anuntat pe 2 mai, la acea data jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalulul anului trecut, cursula urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro. Rata de schimb a trecut de 4,42 lei/euro inca de la deschidere sesiunii de vineri, cand primele tranzactii au fost operate la 4,4210 lei/euro.

In prima parte a zilei cursul a oscilat sub 4,43 lei/euro, deprecierea fiind limitata de interventiile indirecte ale bancii centrale, potrivit dealerilor. Imediat dupa publicarea cursului de referinta, cotatiile au sarit peste 4,43 lei/euro, iar in jurul orei 14:00 rata de schimb a atins un maxim de 4,44 lei/euro.

Nivelul record atins pe piata interbancara a fost de 4,4675 lei/euro, consemnat pe data de 1 mai, cand in Romania a fost zi nebancara, iar paritatea a fost tranzactionata de jucatorii internationali pe alte piete.

Dealerii cred ca, fara interventia bancii centrale, cursul ar putea depasi in numai doua sedinte nivelul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara, avand in vedere cererea ridicata de euro din partea jucatorilor.

Potrivit dealerilor, volumele de tranzactionare sunt ridicate, iar ordinele de cumparare de euro vin atat de la jucatori straini, cat si de la banci locale.
Cea mai recenta interventie directa a BNR pe piata interbancara a avut loc in octombrie 2008, cand banca centrala a a invocat un atac puternic asupra leului, pe fondul turbulentelor cauzate de caderea crizei financiare internationale.

La acea data, BNR a vandut direct aproximativ 40 de milioane de euro, cu scopul de a testa functionarea pietei si a intelege necorelarea dintre piata monetara si cea valutara. Tot atunci, BNR a testat piata valutara pentru a verifica realitatea cotatiilor, fara sa realizeze insa tranzactii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1014 ori