BNR: Cursul are o volatilitate mai pronuntata decat am fost obisnuiti

Luni, 06 August 2012, ora 15:13
1514 citiri
BNR: Cursul are o volatilitate mai pronuntata decat am fost obisnuiti

Cursul de schimb al monedei nationale are o volatilitate mai pronuntata decat am fost obisnuiti in ultimii cativa ani de zile, a declarat, luni, Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Vicegivernatorul BNR a spus ca fundamentele economice, in cea mai mare parte, raman solide si sprijina cursul de schimb. In evolutia acestuia trebuie urmarite doua modificari, a adaugat oficialul BNR.

Una dintre acestea se refera la faptul ca pana in acest moment au existat iesiri de capitaluri nete din Romania. S-a constatat o reducere insemnata a detinerilor de catre nerezidenti de titluri de stat denominate in lei. Aceste iesiri trebuie insa compensate de intrari de capitaluri unde miza principala sa fie atragerea eficienta de fonduri europene.

Potrivit acestuia, fondurile vandute de nerezidenti au fost cumparate de alti investitori, in special cei locali.

"Banca Nationala nu are voie sa cumpere pe piata primara niciun fel de titluri.

Aceasta reprezinta o finantare a deficitului, este o prohibitie explicita in tratatul european cu privire la acest lucru. BNR poate interveni prin cumparari sau vanzari pe piata secundara, pentru gestiunea lichiditatii, pentru transmisia semnalului de politica monetara de la dobanda de politica monetara catre dobanzile pietei interbancare si ulterior catre dobanzi folosite de banci in relatia cu clientii nebancari. Fata de discutia intensa despre faptul ca banca centrala ar urma sa faca o pierdere, acest lucru nu se confirma, din contra este infirmat de faptul ca dupa cifrele noastre avem un clar profit, din aceasta operatiune de restituire a unei parti din imprumutul fata de FMI", a explicat oficialul BNR.

Leul s-a apreciat luni fata de euro pentru prima data in ultimele patru zile, Banca Nationala a Romaniei afisand luni un curs de 4,5740 lei/euro, in scadere cu 1,59% fata de sedinta de vineri.

Leul s-a apreciat luni fata de euro, prima data in ultimele patru zile

#curs valutar volatilitate, #evolutie curs valutar, #BNR volatilitate curs valutar, #BNR evolutie curs valutar , #Curs valutar