Blanculescu: Cursul de schimb urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim

Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:18
1945 citiri
Blanculescu: Cursul de schimb urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim

Cursul de schimb urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim, iar pietele sunt nervoase si in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, a apreciat, joi, consultantul financiar Ionel Blanculescu.

"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a precizat Blanculescu.

El a adaugat ca, in urma unei analize economice realizate recent cu privire la modul in care pietele regionale functioneaza in zona cursului de schimb, au fost observate deprecieri atat ale zlotului polonez, cat si ale forintului din Ungaria.

"Chiar daca aceste deprecieri au fost mai mici, inseamna ca, totusi, pe fond de criza europeana, de criza regionala generata de situatia Greciei, si nu numai, se suprapune aceasta situatie politica incordata din Romania si, daca ar fi sa aloc o pondere, as spune ca 60% - 70% din efecte sunt reprezentante de situatia politica interna si in jur de 30% de situatia financiara regionala", a precizat consultantul financiar.

Influenta posibilei suspendari a presedintelui Traian Basescu asupra cursului de schimb

In ceea ce priveste influenta posibilei suspendari a presedintelui Traian Basescu asupra cursului de schimb, Ionel Blanculescu a aratat ca acest subiect este foarte complicat nu neaparat prin suspendarea propriu-zisa, ci prin faptul ca va urma o noua campanie electorala in opinia sa extrem de virulenta si de puternica, existand posibilitatea ca, prin efectele pe care le va genera, poate multe dintre ele imprevizibile, Romania sa se confrunte cu evenimente majore la nivelul sistemului politic din Romania.

"Din acest motiv, cred ca, mai mult decat niciodata, economia romaneasca trebuie sa ramana lucida, sa-si continue trendul de usoara crestere economica pentru acest an, iar guvernul, in special premierul, sa-si mentina angajamentul pe care si l-a luat, inclusiv astazi, prin care se va intoarce cu fata spre economie si cu spatele spre aceste miscari politice care, pana la urma, sunt democratice si trebuie sa le acceptam asa cum sunt", a spus Blanculescu.

Cum apreciaza deprecierea leului mediul de afaceri

Potrivit acestuia, deprecierea leului afecteaza mediul de afaceri in primul rand prin contractele aflate in derulare, iar pe de alta parte are afect asupra conventiilor de credit pe care bancile le au atat la nivel de retail, cat si corporate. Leul a atins joi un nou minim istoric fata de euro, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,4796 lei pentru moneda europeana, in crestere cu 0,81 bani (0,18%) comparativ cu miercuri, cand euro a fost cotat la 4,4715 lei.

De asemenea, este negativ si faptul ca situatia din Romania incurajeaza miscarile speculatorii, pentru ca toate grupurile financiare care actioneaza in acest domeniu speculativ sunt extrem de prezente pe piete nervoase, deoarece aici pot obtine sume foarte mari, dar si pierderi foarte mari.

"Trebuie sa acceptam ca, la acest moment, piata economica romaneasca este sub asediu", a subliniat reprezentantul Consiliului Consultativ.

In ceea ce-i priveste pe investitori, Blanculescu a explicat ca acestia sunt obisnuiti cu anii electorali si, de obicei, isi provizioneaza astfel de lupte electorale ca fiind pierderi.

"Din acest punct de vedere, esential este ca guvernul tarii respective, aflata intr-o astfel de lupta politica, sa ramana coerent si sa fie indreptat catre economie, catre politici economice. Am observat, in cadrul intalnirii, ca (in Guvernul Ponta) sunt ministri economici bine pregatiti, cu experienta solida in domeniul economic, care au aceasta capacitate de a se disocia de lupta politica. Cred ca angajamentul primului ministru de a se disocia total de lupta politica este de urmat. Noi trebuie sa fim atenti si sa monitorizam orice fel de deviere de la acest parcurs, iar Consiliul Consultativ pentru mediul de afaceri va face tot ce poate pentru a sta foarte strans legat langa primul ministru si a-i furniza permanent atat solutii si propuneri de imbunatatire a activitatii economice, cat si aceste semnale care provin din piata reala, referitor la impactul, in special, al masurilor politice, dar si al actelor guvernamentale asupra economiei reale", a conchis Ionel Blanculescu.

Consultantul financiar Ionel Blanculescu a participat, joi, la intalnirea primului ministru, Victor Ponta, cu membrii Consiliului Consultativ si cu mediul de afaceri.

La eveniment au mai participat ministrul Transporturilor, Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, si ministrul-delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.

#curs de schimb, #Blanculescu curs de schimb, #curs de schimb mediu afaceri, #depreciere leu , #Curs valutar