Basescu, inapoi la Cotroceni: Pietele financiare, fara reactie

Miercuri, 22 August 2012, ora 09:20
1689 citiri
Basescu, inapoi la Cotroceni: Pietele financiare, fara reactie

Leul si-a continuat deprecierea, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,4987 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de sedinta de luni.

In schimb, pe piata interbancara, moneda nationala a trecut pe apreciere la scurt timp dupa anuntul Curtii Constitutionale, iar cursul a coborat pe piata interbancara spre 4,4950 lei/euro, desi initial leul s-a depreciat usor.

Efectele deciziei CCR: Leul a trecut pe apreciere pe piata interbancara

De cealalta parte, Bursa de la Bucuresti a inchis pe verde sedinta de marti, indicii au crescut cu pana la 1,4% Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe verde sedinta de tranzactionare de marti, cu cresteri cuprinse intre 0,35% (BET-C) si 1,40% (BET-FI).Rulajul actiunilor listate la BVB era de 20,76 milioane lei (4,62 milioane euro) la finalul sedintei.

Reactii minime pe bursa, in urma deciziei CCR, privind referendumul

Analistii economici contactati de Business24 cred ca pietele financiare nu vor inregistra fluctuatii semnificative nici in urmatoarea perioada, intrucat pietele financiare si-au luat deja toate masurile de protectie pentru a contracara impactul pe care il au vestile de pe scena politicului.

Cabat: Nu vom asista la o apreciere puternica a leului dupa decizia CCR

Dragos Cabat este de parere ca decizia Curtii Constitutionale nu va determina o apreciere semnificativa a monedei nationale.

"O apreciere puternica a leului nu are motive sa se intample acum. O sa mai fie o scurta perioada de volatilitate pentru ca nu se stie exact cum va continua viata politica interna. Cursul valutar va ramane in jurul valorii de 4,5-4,6 lei/euro", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, managing partner Financial View.

Dochia dupa decizia CCR: Nu ma astept la o intarire a cursului peste noapte, ci mai degraba la o reducere a presiunilor de depreciere

Opinia lui Cabat este impartasita si de analistul financiar Aurelian Dochia care este de parere ca decizia CCR va reduce presiunile de depreciere, ceea ce va permite BNR sa nu mai intervina pe piata pentru a mentine un nivel scazut al cursului valutar.

"Nu ma astept la o intarire a cursului peste noapte, ci mai degraba la o stabilizare si la o reducere a presiunilor de depreciere care au fost prevalente pana acum. Acest lucru va da posibilitatea Bancii Nationale sa fie mai flexibila pentru ca, in ultima saptamana, este clar ca evolutia cursului a fost mult influentata de politica bancii de restrangere a lichiditatii de pe piata", a declarat Aurelian Dochia.

Ilie Serbanescu, dupa decizia CCR: Economic, nu se va intampla nimic

De cealalta parte, Ilie Serbanescu crede ca mediul economic nu va suferi nicio schimbare dupa ce presedintele Traian Basescu va reveni la Cotroceni.

"Nu se va intampla nimic in plan economic, pentru simplu motiv ca ce era azi va fi la fel si maine sau ce era ieri va fi la fel si azi. Va continua sa existe acelasi control strain integral asupra economiei. Ei decid preturile, ei controleaza importurile, exporturile ", a declarat analistul financiar Ilie Serbanescu.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, marti, ca referendumul organizat pe 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, insa ca nu s-a implinit conditia de cvorum.

Conform unor surse oficiale, hotararea a fost luata cu un vot de sase la trei.

Cei noua judecatori CCR se intrunesc, miercuri, pentru a citi in plenul Curtii decizia legata de referendumul din 29 iulie.

#piete financiare referendum Romania, #reactii curs valutar, #reactii Bursa referendum Romania , #Curs valutar