Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Analiza: Leul este singura moneda din UE care a scazut fata de euro

Analiza: Leul este singura moneda din UE care a scazut fata de euro


La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depasit doar de dinarul sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de Euro in aceeasi perioada, potrivit unei analize realizata de catre Noble Securities.

Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune; monedele din UE s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari.

Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale.

Dupa primele opt luni ale anului, forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie). In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013.

Euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% fata de coroana suedeza si cu 5% fata de lira sterlina; Cehia a pastrat increderea investitorilor, coroana ceha <> de pe urma devalorizarii euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda Europeana, desi Cehia este in recesiune.

La polul opus aprecierilor fata de euro se afla leul

La polul opus al aprecierilor fata de moneda Europeana se afla leul: moneda nationala a marcat in acest an o depreciere, in special pe fondul miscarilor de pe scena politica, ajungand la minime istorice in timpul turbulentelor politice din aceasta vara.

In pofida unor indicatori economici mai buni decat cei ai altor tari, cu toate ca BNR a spriinit moneda nationala prin mecanismele specifice si chiar daca leul a recuperat recent o parte din devalorizarea suferita, moneda nationala marcheaza la 31 august o depreciere de 3,68% in raport cu euro, fata de luna ianuarie.

"Pietele financiare raman <> in 2012 in ceea ce priveste leul, din perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie si a unor tensiuni politice nerezolvate complet. In contextul actual, ne asteptam ca leul sa ramana destul de volatil pana la sfarsitul anului, in functie de evenimente fiind posibila reluarea scenariului de depreciere si, respectiv, interventie a BNR", a declarat Victor Safta , director general Noble Securities, sucursala Romania.

Noble Securities apartine grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding, care detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari.

In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane de euro, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane de euro. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite" ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2434 ori