Analisti: "Leul, salvat de faptul ca Guvernul a cazut in weekend"

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 18:52
2621 citiri
Analisti: "Leul, salvat de faptul ca Guvernul a cazut in weekend"
Cursul a ajuns vineri la 4,4010 lei/euro

La o ora de la caderea Guvernului, cursul valutar a ajuns la 4,4010 lei/euro. Ceea ce salveaza situatia este faptul ca Guvernul a cazut in weekend, cand bancile sunt inchise, dupa cum spune analistul Aurelian Dochia.

Cotatiile au urcat pe piata valutara pana la nivelul maxim istoric, de 4,4010 lei/euro, la o ora de la anuntul privind caderea Guvernului Ungureanu, iar Banca Nationala a Romaniei a intervenit agresiv, indirect, prin vanzare de euro, si a intors cursul spre 4,3900 lei/euro.

"Conteaza foarte mult ce se va intampla cu aceasta situatie politica incerta in urmatoarele zile. Oriunde in lume, o astfel de cadere a guvernului se vede prima data in cursul valutar", a declarat analistul Aurelian Dochia pentru Business24.

Tendinta de depreciere a leului a afectat piata de mai multe luni, pe fondul crizei financiare europene si a discutiilor despre cresterea salariilor.

"Daca se rezolva problema politica actuala, vom reveni la cursul dictat de situatia economica din Romania", mai spune Dochia. "Avem noroc ca aceasta cadere a guvernului a avut loc in weekend, cand bancile sunt inchise, asa ca evitam deprecierea care ar fi avut loc in primele zile dupa acest eveniment".

Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, a declarat pentru NewsIn ca reactia cursului este fireasca intr-o perioada de instabilitate politica.

"Pietelor nu le place incertitudinea, dar banuiesc ca nu este o veste intru totul surprinzatoare pentru ca am mai avut un episod in care pietele au tatonat cotatii maxime in prima parte a saptamanii. Acum avem confirmarea unui eveniment si reactia pietelor este naturala", a declarat Cazacu.

El sustine ca daca BNR nu va interveni in piata, atunci am putea vedea cotatii si mai mari.

"Daca excludem prezenta BNR potentialul de crestere ar fi destul de ridicat, insa ma astept ca dupa ce o parte din emotii se vor fi consumat BNR sa intervina petru a calma situatia. Probabil ca am putea merge spre 4,40 lei/euro.

Este interesant daca BNR va interveni. Daca nu va interveni probabil ca vom vedea cotatii si peste 4,40 lei/euro fie acum la final de saptamana, fie la inceputul saptamanii viitoare. Personal nu cred ca BNR va lasa cursul peste 4,40 lei/euro, chiar daca va fi atins vineri sau luni", a spus Claudiu Cazacu.

Nivelul record de 4,4010 lei/euro a mai fost atins pe piata interbancara in iunie 2010.

Interventia BNR a readus cotatiile in intervalul 4,3915 - 4,3950 lei/euro, intr-o piata unde, potrivit dealerillor, volumele de tranzactionare sunt printre cele mai ridicate de la inceputul anului.

Unii dealeri spun ca deprecierea leului a fost atenuata si de contextul international, unul relativ calm.

"BNR mai poate intervene si trebuie sa o faca, tinand seama de fundamentele economice ale Romaniei, nu de situatii temporare. Insa nu poate lupta la nesfarsit cu tendintele de durata ale pietei", mai spune Dochia.

Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a cazut, vineri, dupa ce motiunea de cenzura depusa de USL a fost adoptata cu 235 de voturi.

Diferenta dintre majoritatea si minoritatea parlamentara, adica intre Putere si Opozitie, a tinut de cateva voturi.

Victor Ponta este propunerea USL pentru pozitia de prim ministru.

"Am facut un lucru bun pentru Romania, deoarece 6 luni sunt suficiente sa incepem drumul spre reconstructia Romaniei, sunt foarte importante", a declarat Victor Ponta.

"Am fost onorat sa conduc un asemenea guvern. Ma bucur ca in atat de putin timp am reusit sa facem ceea ce trebuie pentru tara. Eu, personal, nu mi-am spus ultimul cuvant", a declarat fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu.

#curs valutar, #curs leu euro, #cadere guvern, #guvern romania, #mihai razvan ungureanu , #Curs valutar