Zona euro stabileste cadrul in care vor fi inchise bancile cu probleme din 2015

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 13:06
1683 citiri
Zona euro stabileste cadrul in care vor fi inchise bancile cu probleme din 2015

Mecanismul Unic de Rezolutie (SRM), impreuna cu Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) si Mecanismul Unic de Garantare a Depozitelor, constituie cei trei piloni de baza ai planificatei uniuni bancare din zona euro.

"In urma acordului statelor membre privind Mecanismul Unic de Rezolutie, pot incepe acum negocierile cu Parlamentul European", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier.

Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani publici. Daca un guvern nu are suficienti bani, va putea imprumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a facut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza bancile spaniole in 2012.

Acest acord este o victorie pentru Germania, care s-a opus ideii unei finantari comune a costurilor pentru gestionarea bancilor in dificultate, optand pentru o retea de fonduri nationale care lasa fiecare tara responsabila pentru propriile banci.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca prin acest acest acord s-au creat pilonii finali ai uniunii bancare.

"Daca vom continua spre finalizarea uniunii bancare, vom putea continua stabilizarea euro, ca baza pentru revenirea unei cresteri stabile in Europa", a adaugat el.

BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie a anului urmator, iar inainte de asta va evalua starea de sanatate a peste 130 de banci printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.

Liderii europeni au ajuns, saptamana trecuta, la un acord preliminar cu privire la mecanismul asistentei interne a bancilor (asa-numitul "bail-in"), prin care se va putea evita recurgerea la finantele publice in vederea ajutorarii bancilor care intampina dificultati.

Reprezentantii Parlamentului European, ai Consiliului UE si ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, in toate cele 28 de state membre UE. Daca va fi adoptata de Consiliul UE, noua legislatie va stabili reguli clare in cazul inchiderii unei banci in oricare dintre statele membre UE.

De asemenea, vor fi sporite atributiile Bancii Centrale Europene si va fi creata o noua agentie care va monitoriza viabilitatea institutiilor bancare.

#probleme zona euro, #banci zona euro, #mecanism supraveghere banci , #Stiri Banci