Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vasilescu, BNR: Crestere economica dupa creditare sau invers? Trebuie sa ajungem la o reconciliere

Vasilescu, BNR: Crestere economica dupa creditare sau invers? Trebuie sa ajungem la o reconciliere


Bancherii, care cred ca nu va exista creditare fara crestere economica, trebuie sa ajunga la o solutie comuna cu cei din afara sistemului bancar, potrivit carora nu va exista crestere economica pana cand nu va functiona creditarea, apreciaza Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"O parte dintre cei din afara sistemului bancar spun ca nu vom avea crestere economica pana nu avem creditare, iar bancherii spun ca nu vom avea creditare pana nu avem crestere. Cred ca o reconciliere intre aceste doua idei este absolut necesara", a declarat marti Vasilescu, la o conferinta pe tema sistemului bancar.

El apreciaza ca este nevoie de o intoarcere in timp, dar cu mijoacele, instrumentele si gandirea din prezent, la momentul cand creditarea era sanatoasa, inainte sa inceapa "nebunia creditarii".

Vasilescu si-a amintit ca in 2008, cand s-a declansat criza, a vorbit la o intalnire a producatorilor de vin, trimis de guvernator, explicandu-le acestora de unde a venit criza: "au pus apa in bani si au starnit viitura financiara".

"Problema pentru viitor este cum sa nu mai punem bani in apa, cum facem bani sanatosi. In perioada dinainte ca banii sa se faca din nimic, de multe ori prin instrumente derivate, era o perioada cand se faceau bani sanatosi", a spus Vasilescu.

El considera ca sistemul bancar are nevoie de calitate si ca totul trebuie sa plece de la ideea de calitate si de a ajusta sistemul bancar pentru a ajunge la calitate. Totodata, bancile trebuie sa incheie cu clientii contracte care sa nu mai lase loc niciunui fel de clauze abuzive.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1376 ori