UniCredit: Curatarea portofoliilor tine evolutia creditelor corporate in Romania pe minus si in 2015

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:35
1401 citiri
UniCredit: Curatarea portofoliilor tine evolutia creditelor corporate in Romania pe minus si in 2015
Foto: guidemesingapore.com

Evolutia creditarii se va stabiliza in acest an in Romania, scaderea cu 0,8% pe segmentul companiilor fiind compensata de cresterea cu 1% pe zona de retail, in conditiile in care banca centrala continua sa puna presiune pe bancile comerciale pentru curatarea bilanturilor, potrivit UniCredit.

Studiul prezentat de grupul italian, in cadrul unei conferinte sustinute la Viena cu ocazia Forumului Central si Est European Euromoney, prognozeaza o crestere cu 0,1% a soldului de credite la nivel de piata in 2015, dupa contractia cu 3,6% estimata de specialistii UniCredit pentru anul trecut, informeaza Mediafax.

Pe zona imprumuturilor pentru companii, UniCredit apreciaza ca scaderea volumului de credite in Romania va frana anul acesta pana la 0,8%, fata de restrangerea cu 5,6% a soldului in 2014.

Potrivit cercetarii UniCredit, Romania este, de altfel, singura tara din regiune in care volumul imprumuturilor corporate va continua sa se reduca in acest an, restul pietelor afisand dinamici pozitive, dintre care 0,5% in Bulgaria, 1,8% in Ungaria si 8% in Polonia.

Carmelina Carluzzo, director adjunct Analiza Strategica Europa Centrala si de Est la UniCredit, pune contractia pietei creditului corporate din Romania pe seama eforturilor de curatare a bilanturilor facute de bancile autohtone la cererea bancii centrale.

"Ceea ce vedem este efectul curatarii portofoliilor de credite. BNR a pus presiune pe bancile comerciale, ceea ce a impactat soldul imprumuturilor corporate si ne asteptam sa continue. Impulsul pozitiv va veni din contributia fondurilor europene, insa volumul va fi afectat de masurile de curatare a bilanturilor", a declarat Carluzzo.

Segmentul de retail, pe de alta parte, este estimat sa inregistreze o crestere usoara, de 1% in 2015, fata de contractia cu aproximativ 2% anul trecut.

In acelasi timp, UniCredit prognozeaza ca volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar romanesc va creste cu 3% in acest an, dinamica estimata a fi constanta fata de 2014.

#credite corporate Romania, #Unicredit Romania , #Stiri Banci