Ungaria aloca bancilor comerciale trei miliarde de euro pentru sprijinirea debitorilor in valuta

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 15:47
1468 citiri
Ungaria aloca bancilor comerciale trei miliarde de euro pentru sprijinirea debitorilor in valuta
Foto: (c) Pascal Lauener/REUTERS

Banca Centrala a Ungariei (NBH) a alocat din rezervele sale trei miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari) pentru a ajuta creditorii care vor fi obligati sa despagubeasca clientii pentru modificarile unilaterale ale contractelor considerate incorecte din cauza utilizarii unui curs de schimb dezavantajos pentru clienti, transmite Reuters.

De asemenea, institutia a anuntat ca este pregatita sa furnizeze sectorului bancar mai multa valuta, pentru planificata conversie in forinti a creditelor ipotecare in valuta. Marton Nagy, director general al Bancii Ungariei, a anuntat ca suma ar putea ajunge la 9-11 miliarde de euro, in functie de detaliile planului de convertire, care nu sunt inca cunoscute, potrivit Agerpres.

'Scopul programului NBH este de a se asigura ca retragerea creditorilor in valuta se desfasoara intr-un mod rapid si bine organizat, mentinand stabilitatea sistemului financiar, fara a afecta semnificativ rata de schimb a forintului', se arata in declaratia Bancii Ungariei.

La sfarsitul lunii august, rezervele valutare detinute de NBH se ridicau la 35,5 miliarde de euro.

Bancile din Ungaria vor trebui, in decembrie, sa converteasca in forinti creditele ipotecare in valuta, a anuntat recent liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adaugand ca Guvernul ar putea imparti cu sectorul financiar costurile acestei operatiuni.

Parlamentul ungar a adoptat recent un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit in valuta, Banca Centrala estimand ca actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse intre 600 si 900 miliarde de forinti (2,6-3,9 miliarde de dolari).

Majoritatea bancilor din Ungaria au suficiente resurse pentru a-si acoperi cheltuielile, in timp ce altele vor primi injectii de capital de la bancile mama daca va fi necesar, a afirmat recent ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga.

Principalele banci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum si diviziile ungare ale bancilor austriece Raiffeisen si Erste, bancii belgiene KBC, bancilor italiene Unicredit si Intesa Sanpaolo, precum si subsidiara bancii germane Bayerische Landesbank.

#banci Ungaria, #sprijin persoane credite valuta , #Stiri Banci