Ungaria a redus dobanda de referinta la 6%, inca cea mai ridicata din UE

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 08:36
1474 citiri
Ungaria a redus dobanda de referinta la 6%, inca cea mai ridicata din UE

Banca Nationala a Ungariei (NBH) a redus rata dobanzii de referinta la 6%, inca cea mai ridicata din Uniunea Europeana, masura fiind asteptata de analisti, transmit MTI si Reuters.

Ungaria, al carei guvern de centru dreapta incearca sa negocieze obtinerea unui imprumut de la FMI si UE, se confrunta cu a doua recesiune din ultimii patru ani.

In august, cand rata dobanzii de referinta era de 7%, Banca Nationala a Ungariei a inceput politica de relaxare monetara, iar de atunci a redus in fiecare luna rata dobanzii cu 0,25 puncte de baza, pentru a stimula redresarea economiei, afectata de masurile de austeritate si de incetinirea exporturilor.

In 17 noiembrie, Ungaria a adoptat al treilea plan de austeritate in mai putin de sase saptamani, ce prevede prelungirea taxei pe banci dincolo de 2013. Noile economii se ridica la valoarea de 90 de miliarde de forinti (316,3 milioane de euro).

Taxa asupra bancilor, intrata in vigoare in 2010 cu caracter provizoriu ca o "taxa de criza", va deveni permanenta la nivelul prevazut pentru 2013. De anul viitor taxa asupra intreprinderilor din sectorul energetic se va majora de la 27% la 50%, fapt ce va aduce anul viitor 40 de miliarde forinti la bugetul Ungariei.

Budapesta a anuntat anterior, la 5 si 17 octombrie, doua planuri de austeritate in valoare de 1,39 miliarde euro si, respectiv, 1,32 miliarde euro, pentru a atinge in 2013 un deficit de 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), echivalent cu nivelul asteptat in 2012.

Seceta prelungita, turbulentele politice si incetinirea principalei piete de export - Germania - au afectat economiile din Europa centrala si de Est. Ungaria a raportat pentru trimestrul trei din 2012 o scadere a Produsului Intern Brut de 0,5%, comparativ cu precedentele trei luni.

#Banca Nationala Ungaria, #dobanda referinta Ungaria, #austeritate plan Ungaria , #Stiri Banci