Un nou produs de creditare pentru fermieri: Coreleaza dobanda cu pretul cerealelor

Joi, 10 Iulie 2014, ora 16:00
2326 citiri
Un nou produs de creditare pentru fermieri: Coreleaza dobanda cu pretul cerealelor

Agricover Credit IFN lanseaza astazi un produs unic de creditare, ce permite corelarea dobanzii cu pretul cerealelor de la bursa de marfuri din Paris (Matif), un punct de referinta pentru comertul cu cereale.

Creditul Corelat cu Matif este o solutie de finantare adresata fermierilor mari, pentru finantarea capitalului de lucru de minimum un milion de lei. Dobanda este indexata lunar, in functie de cotatia Matif afisata in ultima zi a lunii anterioare si se incadreaza intre 2,90% pentru cotatia Matif mai mica de 155 euro/tona si 8,90% pentru cotatia Matif mai mare de 225 de euro/tona.

"Fermierii au dileme in alegerea momentului potrivit pentru valorificarea recoltei, data fiind variatia pretului produselor agricole pe bursele internationale. Totodata, perioadele de recoltare coincid cu scadentele de plata ale inputurilor utilizate, de cele mai multe ori fermierii fiind presati sa vanda stocurile de cereale pentru a achita aceste scadente. Preocuparea noastra este sa dezvoltam solutii de finantare inovatoare pentru a reduce nesiguranta fermierilor. Prin urmare, am conceput un produs care, practic, ofera fermierului optiuni. Astfel, el poate obtine un credit bazat pe stocul de cereale, cu care sa achite sumele scadente, ceea ce ii va permite sa aleaga momentul si pretul optim de vanzare a recoltei", spune Robert Rekkers, Director General al Agricover Credit IFN.

Anul trecut, numerosi fermieri mari s-au confruntat cu problema scaderii pretului la grau ale carui valori erau estimate in iulie 2013 a fi cele mai mici din ultimii trei ani. Cotatia Matif de inceput a recoltei din 2013 a fost de 193 euro/tona si a crescut pana la 209 euro/tona in decembrie 2013, fiind urmata de o usoara scadere in primele 2 luni ale acestui an.

In aprilie 2014 a atins cel mai mare pret, de 212 euro/tona, urmat din nou de o scadere, ajungand in iunie la pretul de 188 euro/ tona. Acest tip de fluctuatii - care pot varia de la 2-3% pana la 8-10%, afecteaza calculele economice ale fermierilor si constituie unul dintre principalele elemente de ingrijorare.

"Solutia de finantare pe care o propunem are un mecanism de ajustare a costului dobanzii prin care, urmarind tendinta pretului Matif al graului pe toata durata valabilitatii creditului, ne angajam intr-un parteneriat in care impartim riscul alaturi de fermieri", a declarat Robert Rekkers.

Produsul se adreseaza fermierilor performanti care exploateaza suprafete mari, cota de piata actuala a Agricover Credit IFN, in acest segment de clienti, fiind de 35%. Creditul Corelat cu Matif este o inovatie pentru piata din Romania si poate reprezenta un model pentru astfel de produse in viitor.

"Stim ca acest tip de creditare poate fi considerat un produs de nisa, dar segmentarea in profunzime ne permite sa fim cel mai aproape de necesitatile fermierilor. Intentionam sa continuam dezvoltarea de produse inovatoare, atent aliniate la nevoile fermierilor", a adaugat Robert Rekkers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Agricover Credit IFN, #produs creditare Agricover, #credite fermieri Agricover , #Stiri Banci