Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tendintele de crestere importanta a salariilor in acest an ar putea conduce la majorarea pensiilor

Tendintele de crestere importanta a salariilor in acest an ar putea conduce la majorarea pensiilor

Cresterile importante de salarii din acest an, atat in sectorul public, cat si in sectorul privat, obtinute in unele situatii in urma grevelor sau amenintarilor cu miscari de protest, ar putea conduce la majorarea pensiilor.

Sunt niste tendinte importante de reasezare a salariilor in sectorul privat in acest an, la care se adauga cresterile salariale in zona bugetara, a declarat pentru Rompres ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.

"Eu ma bucur daca ma obliga sa merg in sus cu punctul de pensie, pentru ca pensiile sunt pe masura contributiilor celor care au salarii", a spus Barbu.
Conform legii, valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 30 la suta si mai mare de 50 la suta din salariul mediu brut pe economie.

Reprezentantii MMSSF au estimat initial ca valoarea punctului de pensie va fi majorata, in luna septembrie, cu 3-5 procente, in functie de executia bugetului asigurarilor sociale, ceea ce va conduce la o crestere a pensiilor de peste 27 la suta, in termeni reali, in perioada 2005-2007. Conform programului de guvernare, cresterea pensiilor in termeni reali a fost prevazuta la un nivel de 30 la suta in perioada 2005-2008.

Ultima majorare a punctului de pensie a avut loc la 1 decembrie 2006, cresterea fiind de 16,8 la suta, pana la o valoare a punctului de pensie de 396,2 lei, ceea ce a condus la o crestere cu 55 de lei a pensiei medii in sistemul public de pensii.
Aceasta majorare era prevazuta pentru 1 ianuarie, insa a fost decalata cu o luna, datorita resurselor suplimentare existente la bugetul asigurarilor sociale.

In cursul anului trecut, punctul de pensie a fost majorat de trei ori. Valoarea punctului de pensie a crescut la 1 septembrie 2006 cu cinci la suta, de la 323,1 lei la 339,3 lei. Aceasta majorare a survenit dupa o crestere a valorii punctului de pensie cu 9,3 la suta aplicata de la 1 ianuarie 2006.

Bugetul pentru pensii pe anul 2007 este mai mare cu 18 la suta fata de anul 2006 (inainte de rectificare), respectiv in crestere cu 3,92 miliarde lei sau 1,12 miliarde euro, pentru plata efectiva a pensiilor fiind alocata o cota de 5,96 la suta din PIB (21,2 miliarde lei).

Sumele totale pe care le gestioneaza, in 2007, MMSSF reprezinta cel mai mare buget alocat in istoria postdecembrista, ca suma si ca pondere in PIB, respectiv 33,6 miliarde lei sau 8,8 la suta din PIB.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net pe ansamblul economiei romanesti a crescut la sfarsitul anului 2006 cu 29,6 la suta comparativ cu luna decembrie 2005.
Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere de 23,6 procente.

In luna decembrie 2006, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.481 lei, cu 22,1 la suta mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1.099 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 191 lei (21 la suta).

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 847 ori