Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scutirea de impozit a profitului reinvestit ar determina pierderi bugetare de 0,8% din PIB

Scutirea de impozit a profitului reinvestit ar determina pierderi bugetare de 0,8% din PIB

Ministerul Finantelor Publice (MFP) estimeaza o scadere a incasarilor bugetare din acest an de 0,8% din PIB daca va fi aplicata propunerea legislativa privind scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Comisia Nationala de Prognoza ia in calcul pentru acest an un Produs Intern Brut de 390,7 miliarde de lei, suma din care 0,8% reprezinta circa 3,1 miliarde de lei.

Calculele MFP privind ponderea in PIB a pierderilor iau in considerare atat profitul reinvestit, cat si amortizarea accelerata.

Luand in considerare primul criteriu, promovarea prevederilor propunerii ar atrage o influenta negativa asupra impozitului pe profit de 946 milioane de lei, pentru acest an.

"Evaluarea s-a efectuat pe baza fundamentarii impozitului pe profit estimat pentru anul 2007 si a procentului de reinvestire de 35%, calculat pe baza datelor de bilant la 31.12.2000, an pentru care formularele de bilant ofereau informatii privind profitul reinvestit pentru toti agentii economici", se mentioneaza intr-o nota a MFP referitoare la propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Codului Fiscal.

Plenul Senatului a aprobat, marti, cu 45 de voturi "pentru", 27 de voturi "impotriva" si doua abtineri, propunerea legislativa initiata in 2005 de PC privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, prin modificarea Codului Fiscal. Legea are caracter ordinar, iar Senatul este prima Camera sesizata.

Un alt motiv pentru care Ministerul Finantelor nu sustine promovarea acestei masuri fiscale este ca, in contextul aderarii la Uniunea Europeana, intra in contradictie cu angajamentele asumate de Romania la inchiderea Capitolului X - Impozitarea, precum si cu principiile Codului de conduita privind impozitarea afacerilor in Uniunea Europeana.

"Aceste angajamente impun Romaniei retinerea de la promovarea oricaror masuri fiscale, inclusiv a celor de scutire de la plata impozitului pe profit, care pot fi considerate ca fiind daunatoare pentru concurenta", se mai arata in nota MFP.

In acest context, Ministerul Finantelor s-a angajat sa promoveze si sa sustina masuri fiscale care stimuleaza procesul investitional in mod unitar si nediscriminatoriu.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 917 ori