Salariul mediu a crescut cu 23,6% anul trecut in termeni reali, depasind nivelul din octombrie 1990

Vineri, 09 Februarie 2007, ora 11:30
898 citiri

Salariul mediu net a crescut cu 23,6% in termeni reali in luna decembrie a anului trecut comparativ cu decembrie 2005, la 1.099 lei, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

Pentru prima data in perioada de dupa caderea comuismului, indicele castigului salarial real a atins nivelul din luna octombrie 1990, depasindu-l in luna decembrie 2006 cu 16,6%, se arata intr-un comunicat al INS.

Salariul mediu nominal net a crescut cu 21% in luna decembrie comparativ cu luna anterioara, in contextul acordarii celui de-al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.481 lei, in crestere cu 22,1%.

Valorile cele mai mari ale salariului net au fost inregistrat in intermedieri financiare (3.336 de lei), iar cele mai mici in productia de imbracaminte (548 de lei).

Luand in calcul rata inflatiei, cresterea reala lunara a salariilor a fost de 20,1%.

Cresterile castigului salarial mediu net, in luna decembrie 2006 fata de luna precedenta, s au datorat, in principal, acordarii celui de al 13-lea

Majorari salariale de peste 30% au fost consemnate in activitatile anexe si auxiliare de transport inclusiv activitati ale agentiilor de turism, administratie publica, invatamant, intermedieri financiare (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun.

Salariile medii au crescut cu 20% pana la 30% in domenii ca productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, eliminarea deseurilor si apelor uzate, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, asigurari, transporturi aeriene, sanatate si asistenta sociala, transporturi terestre, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice.

Au mai fost consemnate cresteri, intre 10% si 20%, in activitati cum ar fi posta si telecomunicatii, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria metalurgica, fabricarea substantelor si a produselor chimice, captarea, tratarea si distributia apei, hoteluri si restaurante, industria altor mijloace de transport, transporturi pe apa, agricultura, vanatoare si servicii anexe, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti.

Alte domenii, cum ar fi fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, constructii, industria alimentara si a bauturilor, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, informatica si cercetare-dezvoltare, comert, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, industria miniera, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de masini si echipamente, au inregistrat cresteri ale castigurilor cu 5% pana la 10%.

Scaderile fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime in luna anterioara sau de realizarea unei productii mai mici si s-au regasit in industria de masini si aparate electrice, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea articolelor de imbracaminte.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)