S&P confirma ratingul NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank la "CCC"

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 10:52
1580 citiri
S&P confirma ratingul NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank la "CCC"

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat joi ratingurile "CCC/C" atribuite pentru datoriile pe termen lung si scurt ale principalelor patru banci grecesti, National Bank of Greece S.A., Eurobank Ergasias S.A, Alpha Bank A.E. si Piraeus Bank S.A., perspectiva asociata fiind una negativa, informeaza un comunicat de presa.

Decizia vine la doua zile dupa ce S&P a imbunatatit, cu sase trepte, ratingul suveran al Greciei, pana la "B minus" de la "selective default" (incapacitate partiala de plata).

"In viziunea noastra, viitorul sprijin de capital ce va fi oferit de Hellenic Financial Stability Fund ar trebui sa permita celor patru banci sa absoarba impactul oricaror posibile pierderi care ar putea aparea de pe urma participarii lor la oferta de rascumparare de obligatiunilor guvernamentale", se arata intr-un comunicat al S&P.

"Totusi, credem ca amploarea acestui sprijin este probabil sa se dovedeasca insuficienta pentru a compensa in totalitate impactul deteriorarii mediului economic asupra solvabilitatii bancilor", adauga agentia de evaluare.

Perspectiva negativa se bazeaza pe posibilitatea ca S&P sa reduca ratingurile atribuite NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus daca accesul bancilor la mecanismele extraordinare de sprijin cu lichiditate ale UE va fi blocat din orice motiv. De asemenea, agentia ar putea cobori ratingul daca ajunge la concluzia ca este probabil ca bancile grecesti nu vor reusi sa-si respecte obligatiile.

In schimb, o revizuire a perspectivei la stabila este posibila daca conditiile economice in Grecia se vor imbunatati si presiunile la adresa bancilor se vor diminua.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank si Piraeus Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rating banci grecia, #datorie banci Grecia, #criza financiara Grecia , #Stiri Banci