S-au facut jocurile. Legea Supravegherii Financiare pleaca azi la promulgare

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 00:06
2471 citiri
S-au facut jocurile. Legea Supravegherii Financiare pleaca azi la promulgare
Parlamentarii nu au modificat legea ASF, asa cum a solicitat Basescu

Legea de infiintarea a Autoritatii de Supraveghere Financiara pleaca, astazi, spre promulgare, dupa ce a fost reexaminata de Camera Deputatilor, la solicitarea presedintelui Basescu. Deputatii au refuzat, insa, sa elimine din lege posibilitatea ca rudele parlamentarilor sa faca parte din consiliul noii institutii.

Basescu a trimis legea spre reexaminare in 10 aprilie, solicitand impunerea unei experiente minime in domeniul financiar de 10 ani (de la sapte ani in proiectul initial) pentru membrii conducerii executive si a unei interdictii pentru membrii ASF de a fi rude cu membrii Parlamentului.

Parlamentarii au acceptat, insa, doar cresterea nivelului minim de experienta profesionala, iar "membrii ASF sa nu fie soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei".

Autoritatea de Supraveghere Financiara ar fi trebuit infiintata din 15 martie, potrivit proiectului initial, dar va intra in vigoare abia in iunie, in cel mai optimist scenariu, din cauza numeroaselor taraganari.

Daniel Tudor, cheia intregii sarade

Miza tachinarilor este alegerea conducerii megastructurii care va controla o piata de sase miliarde de euro si pentru care se vehiculeaza deja mai multe nume. Postul de presedinte i-ar reveni deputatului PNL Dan Radu Rusanu, iar pentru postul de prim-vicepresedinte sunt in discutie mai multe nume: Daniel Daianu (PNL), fostul sef BVB, Stere Farmache (PSD) sau Mircea Ursache (PSD). In plus, Consiliul de Administratie va fi compus, cel mai probabil, din vechea "gasca".

"Cei care se afla acum la conducerea CNVM, la asigurari si la pensii private, in marea lor majoritate, vor face parte si din noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara", a declarat pentru Business24, deputatul Dan Radu Rusanu.

Mai exact, Marian Sarbu (PSD), actualul sef al Consiliului de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ar urma sa ocupe functia de vicepresedinte responsabil de sectorul pensiilor private.

Carmen Negoita, sefa Comisiei Nationale de Valori Mobiliare si sotia primarului sectorului 3, Liviu Negoita (PDL), ar putea ocupa functia de vicepresedinte responsabil de piata de capital.

Angela Toncescu (sustinuta de PSD), sefa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in perioada 2006-2011, ar urma sa devina vicepresedinte responsabil de sectorul asigurarilor. PNL-ul face, insa, presiuni foarte mari pentru Daniel Tudor, actualul sef al CSA, care, de altfel, reprezinta cheia intregii sarade. Este singurul candidat care are legaturi de rudenie cu un parlamentar. Este vorba despre sotia sa, senator PNL de Buzau.

Ce dezastru lasa sefii de Comisii in urma

Desi fostii sau actualii sefi de Comisii sunt principalii favoriti si in cadrul noii structuri de supreaveghere, nu rezultatele de management reprezinta criteriul care ii recomanda, avand in vedere concluziile auditului Curtii de Conturi.

CSA nu obtinut de la Curtea de Conturi certificatul de conformitate pentru contul de executie incheiat pe 2011. Institutia a derulat prin institutii de credit si nu prin trezorerie, cum impune legea, 99,76% din totalul operatiunilor de incasari si 99,79% din totalul operatiunilor de plati. Inspectorii au acordat si o amenda de 5000 lei. La conducerea institutiei se afla Angela Toncescu, sustinuta acum pentru o functie similara in Consiliul ASF.

La CSSPP inspectorii Curtii de Conturi au descoperit, printre alte nereguli, o diferenta intre sumele raportate in contul de executie si datele din balanta de verificare, de 459 mii lei.

"CSSP nu ofera o imagine fidela si reala sub toate aspectele semnificative a activelor, pozitiei financiare, precum si a performantei financiare si a rezultatului patrimonial", este concluzia auditului Curtii de Conturi pentru anul 2011. Totusi, Marian Sarbu este candidat favorit pentru o functie in cadrul boardului ASF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege ASF, #promulgare lege ASF, #conducere ASF , #Stiri Banci