Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va indeplini criteriul de la Maastricht privind inflatia

Romania va indeplini criteriul de la Maastricht privind inflatia
Tara noastra ar putea avea o rata a inflatiei sub 3%, fapt care ar face ca Romania sa atinga cu succes criteriul de la Maastricht privind rata medie de crestere a preturilor.

In plus, reducerea graduala a cresterii preturilor administrate, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila.

Astfel, este de asteptat ca dupa 2010 rata inflatiei sa scada sub 3%, urmand ca in perioada urmatoare sa se stabileasca la un prag de 2,5% ca medie anuala.

Acest nivel estimat al inflatiei ar insemna indeplinirea criteriilor de la Maastricht in ceea ce priveste inflatia, respectiv un nivel mai mic decat 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanti 3 membri UE.

Totodata, o inflatie medie anuala de 2,5% ar permite intrarea in mecanismele ratelor de schimb ERM II la orizontul anilor 2010 - 2012 si adoptarea monedei euro la sfarsitul perioadei de prognoza.

Pana la aceasta data cursul de schimb va constitui un mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste si isi va mentine tendinta de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro.

Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate a productivitatii muncii in economia romaneasca fata de principalii sai parteneri externi.

BloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1184 ori