Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania prevede sa adopte euro in 2014

Romania prevede sa adopte euro in 2014

Guvernul roman a anuntat miercuri ca a adoptat prima editie a programului sau de convergenta, care prevede adoptarea monedei euro in 2014.

Potrivit acestui document, Romania, care s-a alaturat Uniunii Europene la 1 ianuarie, intentioneaza sa "continue politica sa de stabilitate macroeconomica si de scadere a inflatiei, sa mentina ritmul reformelor structurale si sa amelioreze mediul de afaceri", pentru a indeplini criteriile de la Maastricht.

Bucurestiul prevede de asemenea sa adere la mecanismul de schimb valutar II (ERM II) in 2012, pentru a reduce la minim posibil, adica la doi ani, aceasta perioada de preaderare la euro.

Pentru a intra in zona euro, o tara aspiranta trebuie sa respecte cinci criterii de convergenta, cele mai importante preconizand o inflatie controlata si o stricta disciplina in materie de cheltuieli publice.

Inflatia a scazut pentru prima data in Romania sub pragul de 5% in 2006 si a fost de 4,87%. Aceasta rata ar urma sa scada la 4% (plus-minus un punct) in 2007 si la 3,8% in 2008.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 889 ori