Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, in tratative pentru a recupera creantele din Mozambic, Mongolia, Siria, Libia

Romania, in tratative pentru a recupera creantele din Mozambic, Mongolia, Siria, Libia

Ministerul Finantelor a inceput demersurile pentru recuperarea creantelor din Mozambic si Republica Mongola, precum si negocierile pentru reglementarea creantelor din Libia si Siria, reprezentand in total circa 17% din creantele externe ale Romaniei.

In prezent, potrivit informatiilor furnizate de catre Ministerul Finantelor, notele mandat pe baza carora vor fi reglementate datoriile statului Mozambic, de peste 135 milioane dolari, si ale Republicii Mongole, de circa trei milioane ruble transferabile, sunt in curs de avizare.

Datoriile statului Guineea, datand din perioada 1965-1975, au fost deja stabilite, printr-o hotarare de guvern, la doua milioane dolari, dupa ce au fost diminuate cu 90%, si vor fi incasate in decurs de trei ani.

De asemenea, Ministerul Finantelor a inceput negocierile pentru reglementarea datoriilor Siriei si Libiei, reprezentand fiecare in jur de 45 milioane dolari. Romania are creante externe in 15 state, totalizand 1,427 miliarde dolari si 1,099 miliarde ruble transferabile.

Cu sase dintre cele 15 tari debitoare: Sudan, Republica Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania si Cuba, Romania nu a inceput inca negocierile pentru recuperarea creantelor. Cele cinci state africane au datorii cumulate de peste 190 milioane dolari, iar ponderea majoritara, de 160 milioane dolari, o reprezinta datoria Sudanului. Datoria Cubei fata de statul roman se ridica la aproape 1,1 milioane ruble transferabile.

In cazul Republicii Centrafricane, debitoare cu 10,6 milioane dolari, autoritatile romane urmeaza sa ia decizia de scoatere, prin lege, din evidenta extrabilantiera a contabilitatii publice.

Ministerul Finantelor a reglementat, deja, aproape 70% din creantele Romaniei in dolari, insemnand peste 978 milioane dolari suma care urmeaza sa fie recuperata de la trei tari: RPD Coreeana, Irak si Zair (RD Congo). Cea mare parte a sumei provine din datoriile Irak-ului, care vor fi platite incepand din 2009, timp de 19 ani, conform acordului incheiat cu acest stat, in 2005. Datoria recunoscuta de Irak a fost 2,5 miliarde dolari, insa, in urma negocierilor a fost redusa conform intelegerii Clubului de la Paris prin care tarile creditoare trebuie sa stearga parte din datoriile globale.

Zair (RD Congo) are o datorie reglementata la 595 milioane dolari, care urmeaza a fi incasata de Romania incepand din decembrie 2007, pe parcursul a patru ani, pana in decembrie 2011.

Sumele pe care Romania va reusi sa le recupereze din creantele externe au ca destinatie, conform legii proprietatii din 2005, despagubirea fostilor proprietari si, prin urmare, vor fi virate la Fondul Proprietatea. Din 1990 pana in prezent, statul roman a reglementat creante in suma de 2,22 miliarde dolari si 80,4 milioane ruble transferabile.

Sumele pe care statele debitoare le-au recunoscut, in urma discutiilor cu autoritatile romane, nu au fost recuperate in totalitate. in multe cazuri, datoriile au fost diminuate pe baza unor tratate sau intelegeri internationale, cum ar fi Clubul de la Paris. Aceste acorduri vizeaza statele sarace, iar Romania a imprumutat sau a facut exporturi si alte activitati economice, inainte de 1989, in special cu state sarace din Africa sau Asia.

Bloombiz
(Sursa: Newsin)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1053 ori